Accesări: 255

Direcţia de Sănătate Publică Județeană Suceava, în parteneriat cu furnizorii de servicii medicale și autoritățile administrativ – teritoriale cu asistență medicală comunitară, organizează, în luna ianuarie, campania „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională.

Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și  teama stigmatizării.

Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de sănătate pierduți, afectând calitatea vieții.

Campania se adresează populației și profesioniștilor din asistența medicală primară.

Se dorește informarea populaţiei generale privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale; conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor; creșterea accesului la informații pentru: îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale; aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.

ȘTIRI