Două eleve din Râșca și Probota au cucerit premiile întâi ale unui festival național de muzică popularăSpecial

Două eleve din Râșca și Probota au cucerit premiile întâi ale unui festival național de muzică populară

       Accesări: 3905

Răsplătite cu aprecieri, aplauze și cu un „buchet” de premii. Două tinere din zona Fălticeni au strălucit pe scena unui concurs național de muzică populară, desfășurat recent în județul Maramureș. Înzestrate cu talent, Bianca Coifan (Râșca) și Ioana Filip (Probota) au cucerit juriul competiției, reușind să își adjudece cele mai importante trofee din cadrul evenimentului muzical „Armonii Românești”.

Interpretele s-au întors de la festival cu 20 de premii în total.

Bianca Coifan și-a adjudecat aproape tot ce era mai prețios în acest festival național. Ea a obținut cinci premii I și șapte trofee la secțiunile muzică populară, baladă, doină, cântec patriotic și cântec religios.

Ioana Filip a câștigat a cucerit patru premii I și trofeul categoriei,

Bianca Coifan – talent veritabil

Mahanu Design

În vârstă de 9 ani, eleva din Râșca are un palmares impresionant. Are numeroase participări la concursuri naționale și internaționale.

Primele lecții de canto le primește la vârsta de 5 ani, iar un an mai târziu urcă pentru prima oară pe scenă. Primește premiul I și trofeul concursului „Din Suflet De Creștin” de la Iași, concurs ce s-a desfășurat la Palatul Copiilor și unde au participat 400 copii.

La vârsta de 7 ani lansează primul album muzical, cu titlul „Pentru tine Doamne”, ce reunește piese de factură religioasă, unele dintre acestea în duet cu profesoara interpretă Maria Tanasă.

Un talent veritabil, Bianca Coifan din Râșca, are în vitrina succeselor personale 34 de premii întâi și 20 de trofee.

Bianca Coifan

Ioana Filip – stea în devenire

Și satul Probota are un talent autentic în persoana Ioanei Filip. Pasiunea pentru cântecul popular o moștenește de la bunica ei, cea care a îndrumat-o să urmeze cursurile inițiate la Clubul Copiilor din Fălticeni.

Avea doar patru ani când a făcut cunoștință cu notele muzicale și lecțiile de canto.

Ioana s-a pregătit intens și a făcut primul pas spre afirmare abia atunci când a simțit că este pregătită pentru a concura pe scena tinerelor talente.

Anul trecut a cucerit premiul I la Concursul Național „Din suflet de creștin”, premiu care i-a dat aripi pentru mai departe. Au urmat un șir de premii care au ținut-o pe Ioana Filip doar pe primul loc.

În același an 2018, a câștigat premiu I și trofeul Festivalului Internațional „Friedrich Schwartz” și premiul I la Concursul „Dulce Glas Bucovinean”. Cireașa de pe tort avea să fie participarea la Festivalul Național de Folclor „Marie…Marie Dragă!”, de unde tânăra interpretă din Probota s-a întors cu patru premii întâi.

Apoi au urmat premiul I la Concursul Național „Nestemate Populare pe plaiuri Nemțene”, premiul I și premiul de excelență la Festivalul „Mugurașii”, Trofeul Festivalului „Tony Toma” și premiul I la Festivalul Internațional „Moieșteanca”.

Un nou succes a bifat și în județul Maramureș la Festivalul „Armonii Românești”. Aici Ioana Filip a cucerit patru premii I și trofeul categoriei, după ce anul trecut a primit, la același festival, diploma de excelență, trofeul secțiunii și premiul I.

Zestrea adunată în numai un an și jumătate de prezență la concursuri se ridică la 20 trofee și 20 premii.

Ioana este modestă și spune că succesul ei înseamnă 30% talent și 70% muncă. A muncit și muncește mult, într-un domeniu unde mii de copii din țară caută să se afirme.

Tinerele vlăstare în familia soliștilor de muzică populară sunt eleve ale profesoarei Maria Tanasă la Școala Artă „Ion Irimescu” din Suceava.

Ioana Filip
Bianca Coifan, profesoara interpret Maria Tanasă, Ioana Filip

ȘTIRI