Despărțirea de un coleg drag, valoros, minunat. Omagiu regretatului profesor Radu HoștinariuLocal

Despărțirea de un coleg drag, valoros, minunat. Omagiu regretatului profesor Radu Hoștinariu

       Accesări: 7473

Doliu în mediul educațional fălticenean. Profesorul Radu Hoștinaru s-a stins din viață, un dascăl deosebit, un om valoros, cu un caracter aparte, un profesionist prin excelență. Așa îl descriu colegii care l-au cunoscut, dispariția sa .

Radu Hoștinariu a murit la vârsta de 79 de ani.

El s-a născut la Rădăuți, oraș unde și-a încheiat studiile la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi”. În anul 1956 devine absolvent al Facultății de fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Alege să profeseze la Fălticeni, fiind atras de acest oraș al minților luminate.

Ajunge titular al catedrei de fizică la Liceul nr.2 Industrial (astăzi Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”), unde va preda timp de patru decenii. Pentru scurte perioade de timp va susține cursuri pentru elevii de la Liceul „Nicu Gane” și Școala Generală nr.2 (astăzi Școala Gimnazială „Ion Irimescu”).

Iubit de elevi, apreciat deopotrivă de profesori, Radu Hoștinariu face parte din generația de aur a profesorilor care au predat la Fălticeni.

După pensionare, el se retrage la casa părintească din Rădăuți. Pe 18 septembrie 2021 trece în eternitate, lăsând în urmă amintiri dintre cele mai frumoase și zeci de generații de elevi pe care i-a îndrumat și tratat cu blândețe.

Cadrele didactice și conducerea Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” au ținut să-i aducă un omagiu profesorului Radu Hoștinariu, printr-un mesaj adresat familiei îndoliate.

Omagiu regretatului profesor Radu Hoștinariu

„Când universul multiplu există și este demonstrat teoretic de către fizicieni, viața omului simplu devine «o floare perenă care se întoarce să înflorească în univers». (prof. univ. american Robert Lanza)

Profesorul de fizică Radu Hoștinariu, pentru care timpul fizic și-a oprit curgerea, a dat și va da un sens destinelor celor pe care i-a îndrumat, celor cărora le-a fost prieten sau coleg, celor care i-au împlinit menirea de dascăl.

A făcut parte dintr-o generație de profesori pentru care învățătura temeinică, lucrurile bine făcute, duse până la capăt și responsabilitatea civico- morală și socială au fost principiile fundamentale ale vieții.

Calitatea sa profesională, vocația sa pedagogică s-au exprimat prin zecile de generații cărora le-a fost mentor, pe unii dintre elevii săi conducându-i spre atingerea unor performanțe memorabile.

Pregătiți cu măiestrie și implicare didactică profundă de către profesorul Radu Hoștinariu, sute de absolvenți ai liceului și-au construit cariere excelente în inginerie, medicină, învățământ, cercetare științifică etc.

Domnia sa a fost dascălul exemplar, care a trăit intens pentru cariera de profesor și va rămâne în memoria noastră ca un profesor pasionat, erudit, devotat profesiei de dascăl.

Cancelaria Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu”, direcțiunea colegiului, foștii și actualii profesori, întregul colectiv didactic și nedidactic regretă profund trecerea la cele veșnice a Domnului Profesor, sunt alături de familie la această pierdere și aduc un sincer omagiu pentru cel care a fost profesorul Radu Hoștinariu !

Rămas bun și regrete eterne!

Spre neuitarea celui care ne-a fost coleg, profesor și îndrumător, colegii și elevii care l-au cunoscut, l-au respectat și admirat îi vor păstra veșnică recunoștință.

Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ceea ce a făcut Domnul Profesor și transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate şi celor apropiaţi.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Suntem îndurerați dar, mai ales, recunoscători pentru ceea ce a lăsat în urma sa.

Drum lin, drag coleg!

Lumină veșnică, Domnule Profesor!”

ȘTIRI