Demnitarii au votat „Legea păcănelelor”. Sălile cu jocuri de noroc vor continua să funcționeze în municipiul FălticeniActualitate

Demnitarii au votat „Legea păcănelelor”. Sălile cu jocuri de noroc vor continua să funcționeze în municipiul Fălticeni

       Accesări: 801

Jocurile de noroc creează depedență. Este cea mai frecventă adicție la nivel mondial, iar efectele negative sunt multiple, după cum spun experții în domeniu. Situația este similară și în țara noastră.

România are pe hârtie 100.000 de dependenți de jocuri de noroc. Nimeni nu știe exact câți români au căzut în patima „păcănelelor”.

Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN), instituția de stat care monitorizează și aprobă funcționarea acestui sector, are înregistrate 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou, loterie.

La acestea se mai adaugă circa 400.000 de conturi existente pe internet.

În ultimul deceniu am asistat la dezvoltarea acestui fenomen la cote nemaiîntâlnite. Parlamentarii au vrut să reglementeze situația din țară, făcând un prim pas în această direcție.

Mahanu Design

Supranumită „Legea păcănelelor”, noua prevedere interzice prestarea, în mod direct sau indirect, a activităților de jocuri de noroc (inclusiv cele de tip slot-machine) în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

Asta înseamnă că jocurile de noroc vor continua să existe în multe orașe, în toate municipiile și în marile orașe ale țării.

Aici intră și municipiul Fălticeni.

Orașul Muzeelor nu duce lipsă de săli de jocuri de noroc. Acestea sunt concentrate în special în zona centrală, dar mai sunt și în cartierele 2 Grăniceri și Republicii.

Păcănele funcționează și în unele agenții de pariuri.

Noua lege nu va afecta așadar, industria locală a jocurilor de noroc, proiectul fiind adoptat recent de Camera Deputaților.

„Legea păcănelelor” a trecut cu 243 de voturi „pentru”, niciunul contra și patru abțineri. Camera Deputaților este for decizional, astfel că legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Camera Deputaților a dezbătut marți, în regim de urgenţă, prima lege de reglementare a industriei păcănelelor, trecută mai întâi prin comisiile de specialitate.

După aplicarea legii, în peste 90% din localitățile din România vor dispărea păcănelele.

„Legea păcănelelor”, este, de fapt, prima recunoașterea a faptului că și în România dependența de jocurile de noroc este un pericol național.

Merită amintit faptul că în septembrie 2023, Senatul aproba proiectul de lege care prevedea ca sălile de jocuri de noroc să fie amplasate la maxim 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor, sau comunelor. Aceeași limită urma să fie aplicată și la București.

De asemenea, potrivit aceluiași proiect de lege, aprobat la data respectivă, sălile de jocuri nu vor putea fi amplasate la mai puțin de 300 de metri de școli, parcuri, locuri de joacă, biserici, spitale sau în zone unde ar putea încurca traficul.

Licențele pentru organizarea jocurilor de noroc urmau să fie acordate pentru un punct de lucru la 20.000 de locuitori.

ȘTIRI