Controale în comuna Mălini. Poliția și Garda Forestieră au identificat noi transporturi fictive de material lemnosRural

Controale în comuna Mălini. Poliția și Garda Forestieră au identificat noi transporturi fictive de material lemnos

       Accesări: 1037

Vizite inopinate în teren. Specialiștii Gărzii Forestiere Suceava au făcut echipă cu agenții Poliția Municipiului Fălticeni au efectuat verificări în vederea stabilirii trasabilității materialelor lemnoase achiziționate de către trei operatori economici de profil. Acțiunile de control s-au desfășurat timp de opt zile, în perioada 13 – 21 noiembrie 2023, pe raza comunei Mălini, unde firmele în cauză dețin puncte de lucru.

Verificările s-au încheiat cu amenzi uriașe. În cadrul acestor controale au fost operate confiscări valorice, dar și fizice.

Scenariile urmate de operatorii economici sunt trase la indigo.

Transporturile de material lemnos au fost simulate, însă inspectorii Gărzii Forestiere Suceava și lucrătorii Poliția Municipiului Fălticeni nu au putut fi induși în eroare.

Codrin Benta

În primul caz, operatorul economic, cu obiect de activitate prelucrarea primară a lemnului rotund, cu un punct de lucru situat în județul Galați și unul în comuna Mălini, a „transportat” din punctul de lucru din Galați către cel din Mălini, în baza a șapte avize de însoțire a materialelor lemnoase, cantitatea de 156 m.c. cherestea rășinoase, fără ca materialul lemnos să circule fizic, transporturile fiind simulate, utilizându-se un autoturism.

Concluziile au rezultat în urma corelării datelor înregistrare în aplicația SUMAL 2.0, cu imaginile generate de camerele video existente pe traseul respectivelor ”transporturi”, precum și cu datele generate de către tahografele digitale aferente mijloacelor de transport înscrise în avizele de însoțire.

Fotografiile aferente avizelor de însoțire înregistrate în aplicația amintită au fost efectuate asupra altui dispozitiv și nu asupra încărcăturii fizice.

În această cauză, s-a aplicat măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 30.000 lei, complementar fiind confiscată valoric cantitatea de 156 mc cherestea rășinoase, în valoare de 144.288 lei.

În cel de-al doilea caz, după același scenariu, un alt operator economic din comuna Mălini, care deține două puncte de lucru, unul situat în județul Bacău și unul în comuna Mălini a „transportat” în baza a două avize de însoțire materiale lemnoase, cantitatea de 86 m.c. lemn rotund fag, fără ca materialul lemnos să circule fizic, fiind simulat transportul, utilizându-se un autoturism.

Specialiștii Gărzii Forestiere spun că fotografiile încărcate în aplicația SUMAL 2.0, aferente acestor avize, au fost efectuate prin fotografierea ecranului unui alt dispozitiv și nu a încărcăturii efective.

În acest caz nu au fost respectate condițiile impuse de normele în vigoare, aspecte ce au sporit suspiciunea privind realitatea transportului fizic al acestor materiale lemnoase.

Oamenii legii au aplicat măsura sancționării contravenționale cu două amenzi în valoare de 30.000 lei., complementar fiind confiscată valoric cantitatea de 86 m.c. buștean fag în valoare de peste 20.000 lei.

În cel de-al treilea caz, o altă firmă din comuna Mălini, care a exploatat materiale lemnos în județul Brăila, a simulat două transporturi de materiale lemnoase, fiind emise trei avize de însoțire prin care a „transportat” cantitatea de 91 m.c. buștean plop, către punctul de lucru propriu din Mălini, precum și către un alt operator economic cu sediul în Mălini.

Și în acest caz modul de lucru a fost același, fiind utilizate în realitate ca mijloace de transport, autoturisme.

În acest caz s-a aplicat o sancțiune contravențională cu amendă în valoare totală de 15.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 91 m.c. lemn rotund plop în valoare de peste 24.000 lei.

La această acțiune de control, Garda Forestieră Suceava împreună cu Poliția Municipiului Fălticeni, au aplicat pentru neregulile constatate patru sancțiuni contravenționale.

Valoarea amenzilor se ridică la 75.000 lei.

Ca măsură complementară, oamenii legii au confiscat cantitatea totală de 333 m.c. material lemnos, însumând aproximativ 190.000 de lei.

Deoarece aceste transporturi fictive au ca scop justificarea altui material lemnos de proveniență ilicită, Garda Forestieră Suceava va continua verificările pe această linie, pentru identificarea „sursei” materialului lemnos fără proveniență legală.

ȘTIRI