Comunele Slatina, Baia și Cornu Luncii vor primi finanțare pentru construirea primelor creșe moderne în mediul ruralExclusiv

Comunele Slatina, Baia și Cornu Luncii vor primi finanțare pentru construirea primelor creșe moderne în mediul rural

       Accesări: 2441

Vești bune pentru câteva sute de părinți. Comunele Slatina, Baia, și Cornu Luncii vor avea primele creșe din mediul rural al zonei Fălticeni. Proiectele depuse de primarii Vlăduț Gherman, Maria Tomescu și Gheorghe Fron sunt înscrise deja pe lista de sinteză.

Creșele vor fi construite de Compania Națională de Investiții cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării

Manuela-Irina Pătrășcoiu, directorul general CNI, a declarat în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni, că cele trei proiecte urmează să primească finanțarea în decurs de cel mult 60 de zile.

Pentru a primi finanțare, autoritățile comunelor Slatina, Baia și Cornu Luncii trebuie ca în termenul menționat să completeze documentațiile necesare pentru aprobarea finanțării și demararea procedurilor de achiziție publică pentru contractarea lucrărilor de execuție.

Directorul general CNI a precizat că la nivelul județului Suceava sunt 17 solicitări, iar trei dintre acestea au finanțarea aprobată. Este vorba de municipiile Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, unde vor fi construite creșe medii (capacitate maximă 90 de copii), și în municipiul Fălticeni, unde va fi construită o creșă mare (capacitate maximă 120 de copii).

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Proiecte importante pentru comunitate

Clădirile vor fi construite după standarde moderne și proiecte tip realizate la nivel național.

Edilii celor trei comune au precizat că aceste creșe sunt proiecte importante pentru fiecare comunitate în parte și vor răspunde solicitărilor tot mai numeroase din ultimii ani.

Creșele sunt veriga lipsă din lanțul sistemului educațional din mediul rural și va completa un gol

Autoritățile locale mai au de îndeplinit o simplă formalitate pentru a primi finanțarea pentru materializarea proiectelor.

„Este un proiect important pentru Comuna Slatina. Ne bucurăm că am ajuns la această fază avansată, iar acum așteptăm să primim finanțarea.”, ne-a declarat Vlăduț Gherman, primarul comunei Slatina. „Comunitatea noastră va avea parte de o creșă ultra-modernă, iar mulțumirea mea este și faptul că atragem investiții importante și dezvoltăm rețeaua educațională locală.”

Am avut în plan, mai de mult, construirea unei creșe. Acum am avut atât oportunitatea, cât și sursa de finanțare pentru realizarea unui astfel de proiect.”, ne-a declarat Maria Tomescu, primarul comunei Baia. „Venim în sprijinul multor familii. Părinții vor fi foarte încântați, la fel ca și noi care am inițiat demers pentru binele părinților și al copiilor.”

„Lista proiectelor noastre va fi completată cu cel al unei viitoarei creșe. Este un obiectiv important, mai ales că avem multe familii cu copii care ne-au solicitat să materializăm un astfel de proiect.”, ne-a declarat Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii. „Pentru părinți care au serviciu va fi un mare ajutor. Viitoarea creșă este un proiect necesar, cu beneficii pentru toate părțile, inclusiv pentru sistemul educațional.”

Cum vor arăta creșele din mediul rural

Vorbim de creșe cu un aspect ultra-modern și proiecte care vor pune accent pe funcționalitate, spațiu și confort termic.

Cele trei creșe vor fi construite în satele Slatina, Baia și Sasca Nouă. După aprobarea finanțării și stabilirea câștigătorului licitației de către CNI, urmează ca fiecare primărie în parte să predea amplasamentul pentru începerea lucrărilor de construcție.

Proiectul tip creșă mică necesită costuri de 12,24 milioane de lei (pentru varianta cu pompe de căldură și centrală pe gaz) și 12,33 milioane de lei (pentru varianta cu pompe de căldură și centrală pe peleți).

Fiecare creșă va avea un spațiu de joacă, locuri de parcare, spații verzi, alei pietonale

Clădirea va avea 1.200 metri pătrați, iar terenul necesar întregului proiect va fi de 2.525 metri pătrați.

Vor fi construite patru grupe pentru 5 – 10 copii fiecare. Clădirile vor dispune de grupuri sanitare adaptate vârstei, sală de festivități și spații foarte generoase pentru fiecare grupă în parte.

Durata lucrărilor pentru fiecare creșă este de 12 luni.

La nivel național vor construite 142 de creşe în 52 de oraşe şi 90 de comune.

Cu cele 138 care au primit aprobare în august 2021, pentru a fi construite în municipiile din România, totalul creşelor noi aprobate pentru finanţare de către Ministerul Dezvoltării se ridică la 280.

În România, potrivit datelor guvernului, funcţionează 395 de creşe de stat acreditate.

ȘTIRI