Comuna Preutești își dezvoltă infrastructura rutieră. Peste 15 milioane de lei investiți pentru 9,5 km de drumuriRural

Comuna Preutești își dezvoltă infrastructura rutieră. Peste 15 milioane de lei investiți pentru 9,5 km de drumuri

       Accesări: 4058

Infrastructura de drumuri joacă un rol esențial în dezvoltarea satului românesc. Comuna Preutești continuă să atragă fonduri importante și face noi pași la capitolul modernizare. Unul dintre cele mai importante proiecte urmează să fie implementat peste câteva zile, când vor începe lucrările de amenajare prevăzute pentru mai multe străzi.

Investiția se ridică la peste 15 milioane de lei.

Vor fi modernizate drumuri de interes local, străzi acoperite cu balastru, din cinci sate ale comunei Preutești.

Fondurile provin de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, contractul de finanțare fiind semnat anul trecut.

Primarul Ion Vasiliu și inginerul Vlad Simeria au semnat contractul de lucrări, după încheierea procedurilor de licitație. Firma Tehnocon din Fălticeni va pune în operă proiectul de 15,3 milioane de lei.

Mahanu Design

Documentele, ce prevăd obligațiile părților din contract, au fost parafate miercuri, 17 aprilie, la sediul Primăriei Comunei Preutești

Autoritatea locală urmează să emită, în scurt timp, ordinul de începere al lucrărilor și să predea amplasamentul pentru organizarea de șantier, astfel încât investiția să demareze până la sfârșitul acestei luni.

Noul proiect va însemna un salt major în ceea ce privește procentajul infrastructurii rutiere modernizate.

Comuna Preutești are 75 de kilometri de rețea de drumuri locale.

La momentul de față doar 45% dintre străzile localității sunt betonate, restul fiind acoperite cu pietriș, drumurile fiind practicabile.

Situația se va schimba, după încheierea investiției.

Procentul drumurilor modernizate va crește la 75%.

În noul proiect sunt cuprinse cinci sate: Arghira, Basarabi, Huși, Leucușești și Preutești.

Nu mai puțin de 17 tronsoane vor fi betonate, însă investiția prevede și construirea de drumuri de acces, locuri de parcare, subtraversări, rigole și canale pentru preluarea apei pluviale.

Primarul Ion Vasiliu precizează că prin aceste lucrări vor fi acoperite

Toate străzile vor fi profilate cu lățimea de 5 metri, pentru asigurarea circulației mașinilor pe două benzi.

Dacă primele proiecte de modernizare ale drumurilor au fost gândite să acopere zonele centrale ale satelor și drumurile principale, acum urmează completarea infrastructurii cu betonarea străzilor până la limita fiecărei localități.

Cei peste 15 milioane de lei vor asigura betonarea unei rețele de drumuri de interes local ce va însuma 9,5 kilometri.

Drumurile care fac obiectul investiției dispun în cea mai mare parte, în proporție de 90%, de rețea de apă potabilă și canalizare.

Tronsoanele cuprinse în proiectul de modernizare al drumurilor locale din Comuna Preutești, arată astfel în cifre: Arghira (3 tronsoane – peste 2.300 metri), Basarabi (7 tronsoane – peste 3.850 metri), Huși (2 tronsoane – 450 metri), Leucușești (1 tronson – 605 metri), Preutești (3 tronsoane – peste 1.700 metri).

Contractul de lucrări prevede ca durata de execuție să fie de 24 de luni, asta însemnând că în primăvara anului 2026 investiția va fi materializată în totalitate.

Vlad Simerea, acționar și administrator al firmei Tehnocon, spune că străzile vor fi realizate în parametri de calitate ceruți în proiectul tehnic.

Antreprenorul fălticenean susține că sub aspectul durabilității, strucutura betonului rutier poate rezista 15 ani.

Tehnocon este recunoscut pentru proiectele de calitate, încheiate la timp sau înainte de termen, realizate în construcții edilitare, numeroase proiecte fiind realizate în Fălticeni, Boroaia, Hârtop și Vadu Moldovei.

Seriozitatea și promptitudinea sunt ale două etichete pe care antreprenorul Vlad Simerea le-a utilizat ca elemente de bază în contratele derulate cu fonduri publice. Tehncon dispune de echipamente moderne, stație proprie de producție betoane și personal calificat, cu experiență îndelungată în domeniul construcțiilor.

La nivelul comunei Preutești, firma fălticeneană s-a remarcat prin lucrări executate ca subcontractor la modernizarea drumurilor din Leucușești și la Grădinița din Arghira, iar cât de curând și la școala din Leucușești, unde lucrările vor fi încheiate într-un timp cât mai scurt.

ȘTIRI