Povestea Complexului „Dumbrava Minunată”. Prima zonă de agrement destinată locuitorilor orașului FălticeniNostalgie

Povestea Complexului „Dumbrava Minunată”. Prima zonă de agrement destinată locuitorilor orașului Fălticeni

       Accesări: 19683

Vechiul și primul complex de agrement din Fălticeni a fost inaugurat în august 1971. Tot atunci, complexul a primit denumirea inspirată „Dumbrava minunată”. Acesta era format dintr-o cabană cu spaţii de cazare la etaj, restaurant cu terasă amplă şi umbreluţe, spații cu iarbă verde, unde localnicii petreceau la sfârșit de săptămână.

De asemenea, mai existau câteva căsuţe de vacanţă, denumite de tinerii din oraş, în jargon ”ţompinguri”, două foişoare, teren de tenis şi de volei, popicărie, vestiare, iaz şi un bazin de înot cu trambulină.

Construcţia care domina peisajul, respectiv cabana, formată dintr-un corp central cu etaj şi două pavilioane similare numai cu parter, era pictată foarte frumos şi original cu diferite personaje din desenele animate.

Întregul complex de agrement a beneficiat de ample reparaţii în primăvara anului 1982, ocazie cu care au fost îndepărtate din nefericire şi majoritatea desenelor de pe cabană.

Prin anii 1985 – 1987, Primăria Fălticeni a destinat un trenuleţ compus dintr-un tractoraş pe post de locomotivă şi 3 vagonaşe pictate, acoperite cu o prelată, care transportau într-o atmosferă de veselie toţi copii care doreau să ajungă la complex, din principala sa staţie din faţa Policlinicii Fălticeni.

Tot aici, spre încântarea celor mici, încă se mai pot observa răchita și scorbura unde s-au ascuns Lizuca şi Patrocle, personaje create de inegalabilul Mihail Sadoveanu. „Dumbrava minunată” este descrierea peripețiilor prin care trece o fetiţă, Lizuca şi câinele ei, Patrocle. Aici l-a rugat pe Patrocle să caute un loc unde să doarmă, iar acesta a găsit o scorbură într-o răchită. Lizuca a cerut găzduirea răchitei.

Doina Muscă este fetiţa care i-a dat viaţă personajului Lizucăi din filmul „Dumbrava minunată”, a cărui premieră a avut loc în 1980. În acest fim au mai jucat actorii: Ernest Maftei, Draga Olteanu-Matei, Elena Drăgoi, Matei Alexandru, Florina Cercel și alții.

Filmul regizat de Gheorghe Nagy şi produs de Casa de film unu, a rulat cu succes la noi, dar şi în Spania, Ecuador, URSS, obţinând de mai multe ori premiul pentru cel mai bun basm cinematografic. Această publicitate gratuită de care s-a bucurat „Dumbrava minunată” din Fălticeni a sporit la mijlocul anilor 1980, numărul turiştilor din oraş. Chiar şi acum, la sfârşit de săptămână, este foarte probabil să mai întâlnim câte o familie cu copii care caută în „Dumbrava minunată” scorbura unde Lizuca şi Patrocle s-au adăpostit.

Vara, aici, în „Dumbrava minunată”, cântau diferiţi artişti locali şi se desfăşurau la iniţiativa organizaţiilor de partid orăşeneşti sau de pe lângă întreprinderile de stat, întreceri sportive în cinstea zilelor de „1 Mai”, „8 Mai”, „23 August”, prilej cu care se serveau mâncăruri tradiţionale, îndeosebi bere şi „mititei”.

În prezent, fostul complex este proprietatea Schitului de maici „Sf. Gheorghe” Buciumeni.

Pentru locuitorii din Fălticeni, Complexul de agrement „Dumbrava minunată” a însemnat foarte mult, fiind extrem de iubit, încât şi acum, dacă întrebi orice trecător din oraş despre acesta, îţi va oferi atât de multe amănunte, încât te întrebi pe drept cuvânt, cum a fost posibilă pierderea unui asemenea loc de recreere.

Poate odată cu noul proiect demarat de Primăria Fălticeni, respectiv reamenajarea „Debarcaderului”, zona aceasta va reintra în obiceiurile locuitorilor oraşului, înlocuind poate ceea ce a fost, dar care nu poate fi egalat niciodată: „Dumbrava minunată”.

ȘTIRI