Codrin Bența atacă frontal problema câinilor comunitari din Fălticeni. Ce soluții are și vrea să aplice echipa PNLAlegeri

Codrin Bența atacă frontal problema câinilor comunitari din Fălticeni. Ce soluții are și vrea să aplice echipa PNL

       Accesări: 685

Timp de 12 ani administrația social democrată nu a găsit soluții viabile pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari. Deși în ședința din aprilie, din cadrul Consiliului Local Fălticeni s-a hotărât delegarea prin concesiune a serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, azi, la o lună și jumătate, municipiul este plin de câini comunitari. Imediat după preluarea mandatului de primar și constituirea noului consiliu local liberalii spun că vor rezolva problema prin funcționalizarea serviciului de gestionare a câinilor comunitari.

Copiii sunt viitorul acestui oraș, nu câinii, susține Codrin Bența, candidatul PNL la funcția de primar al Municipiului Fălticeni.

Una dintre cele mai problematice situații în orice localitate din România este gestionarea situației câinilor comunitari.

Codrin Bența spune că sunt conștienți de faptul că fără implicarea tuturor cetățenilor, această situație nu poate fi rezolvată.

Candidatul PNL susține că dacă administrația locală se dovedește depășită de acest fenomen vor apărea permanent la registratura Primăriei plângeri, vor fi copii, maturi sau bătrâni mușcați de câini, iar acest animale care sunt adeseori simpatice și prietenoase pot răspândi deseori boli și pot fi periculoase.

Primii pași pe care-i va face echipa Primăriei, după cum spune liberalul Codrin Bența, pentru a remedia această situație trebuie să fie aceștia:

  • Informarea publicului cu privire la obligațiile ce le revin deținătorilor de câini.
  • Semnarea de către deținătorii de câini care-și părăsesc curțile a unei declarații de angajament privind respectarea normelor de îngrijire și de deținere a câinelui.
  • Centralizarea dovezilor de sterilizare și/sau microcipare a câinilor.
  • Verificarea respectării obligațiilor de către deținătorii de câini.
  • Recuperarea de pe străzi a câinilor care apar în oraș peste noapte
  • Montarea de camere de supraveghere la toate colțurile străzilor din oraș pentru a vedea cine sunt responsabili de aducerea patrupedelor în oraș
  • Realizarea unui padoc cu o capacitate de găzduire a peste 50 de câini, cu respectarea tuturor normelor sanitar-veterinare
  • Dacă nu se poate externaliza Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân de către Primărie, atunci trebuie angajați la padoc cel puțin doi îngrijitori și un veterinar.
    Deținătorii de câini trebuie să fie informați cu privire la obligațiile lor:
  • De a deține câinele exclusiv pe proprietatea personală. fiindcă se interzice lăsarea animalelor nesupravegheate pe domeniul public ori abandonul acestora. Sancțiunile pentru nerespectarea acestor obligații se încadrează între 1000-3000 lei conform Legii nr. 205/2004.
  • De a identifica prin microcipare câinii deținuți. Microcipurile pot fi implantate de orice medic veterinar, iar dovada se face prin fișa RECS sau carnetul de sănătate. Sancțiunile se încadrează între 2.000-5.000 lei conform Legii 258/2013.
  • De a steriliza câinii începând cu vârsta de 4-6 luni, indiferent de sex sau rasă, dacă nu au certificate de pedigree. Sterilizarea se poate face la orice medic veterinar iar dovada sterilizării trebuie prezentată la Serviciul de Gestionare a Câinilor fără stăpân de la Primăria Fălticeni în vederea înregistrării în baza de date. Sancțiunile pentru nesterilizarea câinilor se încadrează între 5000-10000 lei conform Legii 258/2013.
  • Termenul de depunere a dovezii microciparii și a sterilizării trebuie să fie de cel mult două luni de la informarea oficială de către reprezentanții Primăriei.

Când angajații Primăriei identifică pe străzi câini fără stăpân, soluția nu trebuie să fie niciodată, așa cum s-a mai procedat, otrăvirea patrupedelor, mai afirmă Codrin Bența, candidatul PNL la funcția de primar al Municipiului Fălticeni.

Atunci se vor respecta următorii pași:

  1. Padocul este înștiințat cu privire la apariția unui câine pe domeniul public.
  2. Echipa de la padoc se deplasează în zona sesizării, verifică veridicitatea informației și prinde câinele.
  3. Câinele este transportat la padoc.
  4. Se verifică dacă animalul este microcipat. Dacă da, se identifică și se notifică în scris proprietarul.
  5. Dacă nu, câinele este microcipat, sterilizat, deparazitat și vaccinat antirabic.
  6. Este înregistrat în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân.
  7. Se întocmește carnetul de sănătate al animalului.
  8. Dacă este cazul, câinele este izolat de ceilalți și este pus pe tratament până la însănătoșire.
  9. Este plasat în adăpost până în momentul adopției.
  10. Se vor face periodic târguri de adopție pentru câinii fără stăpân

Codrin Bența conchide că „trebuie să conștientizăm că toate aceste operațiuni vor determina costuri: de deplasare, cu materiale necesare pentru prinderea câinilor, de tratament, de înregistrare, de sterilizare, cu mâncarea și cazarea, costuri care trebuie suportate din bugetul public pentru că aceste ființe merită și ele să trăiască, la locurile lor, de la stăpânii lor sau în spațiile special amenajate de către comunitățile locale”.

Comandat de PNL Suceava, Cod AEP 21240015

ȘTIRI