Accesări: 5794

Schimbări radicale pentru experiențe vizuale deosebite. Singurul cinematograf din municipiul Fălticeni va intra în rândul cinematografelor moderne și va putea rivaliza cu cele din mediul privat. Dotările, aspectul interior și proiecțiile de film vor fi de cel mai înalt nivel.

Cel puțin asta se dorește prin proiectul de reabilitate, modernizare și dotare realizat de autoritățile locale, împreună cu specialiști în domeniu, cu scopul de a redeschide obiectivul după mai bine de două decenii, de la ultima proiecție de film.

Cinematograful „Doina” va prelua modelul cinematografelor Multiplex și va dispune de tot ce este mai nou și performant în materie de echipamente.

Toate elementele de noutate sunt incluse într-un proiect depus pentru finanțare la CNI.

Documentația se află pe lista de sinteză, etapa premergătoare aprobării finanțării.

Codrin Benta

„Este un proiect la care eu țin foarte mult, deoarece am făcut multe demersuri ca Cinematograful „Doinasă intre în proprietatea municipalității.”, a declarat primarul Coman. „Ne-am judecat cu RADEF și cu firmele care îl administrau într-o formă sau alta. Am făcut demersurile necesare ca cinematograful să revină în domeniul public al Fălticeniului.”

Recuperat după trei ani de procese cu RADEF

Ajuns în stare avansată de degradare, cinematograful din Fălticeni a fost preluat de autoritățile locale pentru a-l redeschide publicului larg.

Obiectivul a fost recuperat de instanță, după ce Primăria Fălticeni și RADEF s-au judecat trei ani.

Autoritățile locale au câștigat procesul, iar „Doina” a revenit în proprietatea municipalității în octombrie 2018.

Ultima proiecție de film s-a realizat în 1997, iar din 1999 clădirea s-a transformat într-un local cu discotecă și bar timp de mai mulți ani.

Patru cinematografe într-unul singur

Cinematograful „Doina” va fi recompartimentat pentru a face loc unor cinematografe mai mici care vor oferi o atmosferă relaxantă. Sala mare, care în trecut avea 440 de locuri, va fi transformată în patru săli cu o capacitate de 100-110 locuri.

După modernizare și reabilitare, fălticenenii vor avea în același cinematograf trei săli pentru film și una pentru spectacole, unde, de asemenea, se vor putea face proiecții de filme.

Pentru partea estetică, cinematograful urmează să primească schimbări importante, în special la interior. Partea exterioară va fi anvelopată termic pentru a crea condiții de confort maxim per perioada sezonului rece.

Spectatorii vor putea asista la proiecții specifice cinematografiei digitale, HD sau 4K. Sunt luate în calcul și proiecții VR (filme realizate în realitate virtuală) și cele FD, pentru proiecție 360 de grade (full-dome).

Investiții de 5 milioane de lei

Cinematograful din Fălticeni va beneficia de primele lucrări de modernizare după mai bine de 40 de la ani de la înființare.

Nivelul investițiilor din proiect este estimat la 5 milioane de lei.

Cinematograful „Doina” va avea parte de reabilitare capitală, dar și de o extindere. Mărirea spațiului clădirii va permite utilizarea spațiului într-o manieră cu totul diferită față de ceea ce oferă până acum sala de spectacole.

Prin același proiect va fi asigurată și partea de dotări, inclusiv aparatura pentru proiecțiile digitale ale filmelor.

ȘTIRI