Accesări: 4947

Iarnă fără sporturi de iarnă. Așteptată de copii, tineri, dar și de adulți, deschiderea patinoarului artificial din Fălticeni nu va fi posibilă anul aceasta. Restricțiile în vigoare nu permit funcționarea acestui spațiu, de altfel nelipsit în ultimii cinci ani.

Patinoarul, cu o capacitate maximă de 650 de persoane, urma să fie deschis pe 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei.

Activitatea a fost posibilă în baza un parteneriat public-privat între Primăria Fălticeni și antreprenorul botoșănean Mihai Lichiardopol.

Iubitorii patinajului vor trebui să mai aștepte până anul viitor, dacă restricțiile nu vor continua ca și până acum.

„Din păcate, veștile nu sunt foarte bune. Am încercat să aducem și anul acesta patinoarul la Fălticeni, printr-un parteneriat public-privat, însă restricțiile interzic acest lucru. Nu putem avea anul acesta patinoar.”, a explicat primarul Cătălin Coman. „Am căutat soluții, dar nu este posibil datorită restricțiilor impuse de pandemie. Prin urmare, anul acesta fălticenenii nu vor avea patinoar.”

Amplasat în centrul municipiului Fălticeni, pe esplanada „Nada Florilor”, apoi pe terenul de sport al Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, patinoarul artificial era una dintre atracțiile iernii pentru localnici.

Patinoarul devenea aglomerat mai ales în zilele de sărbătoare, la sfârșit de săptămână și în zilele vacanței dintre Crăciun și Anul Nou.

Elevii cu rezultate deosebite la învățătură, dar și cei cu posibilități financiare reduse, beneficiau de gratuitate, în anumite zile și la anumite ore din săptămână.

Incertitudine în privința desfășurării festivalului din 27 decembrie

Autoritățile locale spun că este prematur să se pronunțe în privința Festivalului de datini și obiceiuri din 27 decembrie. Cu toate acestea, dată fiind evoluția actuală, șansele ca evenimentul „Sfântă-i brazda plugului” să aibă loc sunt minime.

Manifestarea organizată fără întrerupere timp de 25 de ani, ar putea fi anulată pentru prima dată.

„Este prematur de discutat acum, în privința festivalului de datini și obiceiuri. Așa cum stau lucrurile acum, când toate manifestările sunt interzise, probabil, în proporție de 95%, festivalul de datini și obiceiuri nu va avea loc.”, a declarat primarul municipiului Fălticeni. „Sperăm ca anul viitor să avem și festivalul și patinoarul. Sperăm să trecem cu bine de acest moment.”

Festivalul, ce reunește cete de colindători, mascaţi și ansambluri, prezintă adevăratele tradiţii din perioada sărbătorilor de iarnă.

Manifestarea este organizată de Consiliului Local şi Primăria municipiului Fălticeni în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Vatra Satului”.

Aceleași restricții ar putea anula și întâlnirea fălticenenilor din centrul orașului, în noaptea de Revelion. Focul de artificii plănuit la trecerea dintre ani, ar putea fi amânat pentru anul următor.

ȘTIRI