Cinematograful „Doina” va deveni Centru Cultural Multifuncțional și va fi complet modernizat cu fonduri europeneExclusiv

Cinematograful „Doina” va deveni Centru Cultural Multifuncțional și va fi complet modernizat cu fonduri europene

       Accesări: 4205

Schimbare de plan și de perspectivă. Finanțarea proiectului modernizării Cinematografului „Doina”, obiectiv aflat într-un stadiu avansat de degradare, bate pasul pe loc. Depus pentru finanțare încă din anul 2019, iar de patru ani se află pe lista de sinteză, proiectul nu pare să aibă sorți de izbândă la Compania Națională de Investiții.

Autoritățile locale s-au săturat să aștepte, iar de mai bine de un an caută alte surse de finanțare.

Edilul municipiului Fălticeni afirmă că au identificat un program prin care pot obține banii necesari pentru reabilitarea și modernizarea Cinematografului „Doina”.

Sursa de finanțare pentru aceste lucrări este un program cu fonduri europene.

„Ne-am cam săturat să așteptăm deschiderea finanțării. Împreună cu colegii din Primărie am căutat un alt program de finanțare pentru reabilitarea cinematografului din Fălticeni. Din fericire, există și îl vom accesa cât de curând.”, a declarat, în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni, primarul municipiului Fălticeni. „Proiectul nostru este în continuare pe lista de sinteză la CNI, este aprobat ca documentație, dar fără finanțare. Finanțare care, în anul 2024, nu există și nici nu știm dacă va fi în anul 2025. Am încercat să găsim altă variantă.”

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Cinematograful „Doina” este astăzi proprietatea municipiului Fălticeni, fiind inclus în domeniul public al orașului, după ce ani buni l-a administrat și deținut RADEF.

Preluată într-o stare deplorabilă, după opt ani de luptă în instanță, clădirea poate primi banii necesari pentru reabilitare capitală, inclusiv la partea de structură, printr-un program cu fonduri europene.

Pe timpul pandemiei, autoritățile centrale au considerat că cinematografele nu sunt obiective prioritare pentru investiții, fondurile fiind canalizate spre alte domenii, în special cel sanitar.

Situația, în privința finanțărilor, nu s-a schimbat cu nimic nici după încheierea perioadei de restricții sanitare.

Toate proiectele depuse pentru reabilitări și modernizări de cinematografele din România au fost, la acel moment, suspendate.

Șansele modernizării cinematografului „Doina” sunt foarte mari.

Primarul Cătălin Coman afirmă că sursa de finanțare este identificată și că în perioada imediat următoare vor depune proiectul pentru obținerea banilor.

Sursa de care edilul municipalității fălticenene vorbește este Programul Regional Nord Est 2021-2027, axa prioritară 3.

Aceasta permite investiții în clădiri publice cu scopul creșterii eficienței energetice.

Primarul Cătălin Coman precizează că va depune proiectul pe fonduri europene, dar pentru a fi declarat eligibil și pentru obținerea finanțării trebuie schimbată destinația clădirii.

În acest sens, Cinematograful „Doina” va deveni Centrul Cultural Multifuncțional „Doina”.

Edilul municipiului Fălticeni susține faptul că pe fonduri europene nu pot fi reabilitate cinematografe, ci structuri destinate mai multor activități culturale.

Teoretic vorbind, proiectul unui astfel de centru cultural multifuncțional nu diferă foarte mult de proiectul de reabilitare și modernizare pe care l-au gândit autoritățile locale în anul 2019.

Cinematograful „Doina” urma să devină un complex care să includă săli de cinematografe și spații de spectacole și divertisment.

Viitorul proiect va miza pe structuri flexibile și mai diverse.

Centru Cultural Multifuncțional „Doina” va avea un cinematograf, sală de spectacole, sală de festivități și evenimente. Interiorul va fi recompartimentat pentru găzduirea unor spectacole de teatru, serbări școlare, evenimente culturale, concerte și spectacole artistice.

În cadrul aceluiași proiect sunt incluse și dotările privind mobilierul, decorurile, sistemele audio și de proiecție cinematografică.

Înaintea depunerii proiectului pentru finanțare, primarul Cătălin Coman va supune aprobării consilierilor locali, pe 28 martie, în ședința ordinară, un proiect de hotărâre pentru transformarea Cinematografului „Doina” în Centru Cultural Multifuncțional „Doina”.

Edilul fălticenean mai spune că odată cu această decizie „autoritățile locale au luat soarta cinematografului în propriile mâini, în încercarea de a câștiga încă un proiect cu fonduri europene”.

ȘTIRI