Ceremonie religioasă și militară la Spătărești. Au fost comemorați eroii Regimentelor 2 Grăniceri și 16 DorobanțiRural

Ceremonie religioasă și militară la Spătărești. Au fost comemorați eroii Regimentelor 2 Grăniceri și 16 Dorobanți

       Accesări: 1640

Eroii militari nu au fost uitați de urmași. Memoria lor este cinstită cu ocazia mai multor evenimente care amintesc de victorii importante ale Armatei Române, cum este bătălia de la Spătărești. Aici există un monument inaugurat și sfințit în anul sărbătorii Centenarului Marii Uniri, monument închinat ostașilor Regimentului 16 Dorobanți și Regimentului 2 Grăniceri.

La jumătatea lunii septembrie, autoritățile Comunei Fântâna Mare, împreună cu Școala de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni au organizat o ceremonie religioasă și militară în memoria ostașilor căzuți în luptele de la Spătărești împotriva Corpului 2 al Armatei Ruse.

Manifestarea de suflet s-a desfășurat la troița monumentului, străjuită pe patru icoane ale Mântuitorului, Maicii Domnului, Sfântului Mucenic Gheorghe și Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Spre amintirea acelor timpuri, jandarmii au purtat costume de dorobanți și au ținut două replici ale drapelelor de luptă ce au aparținut celor două regimente.

La eveniment au participat primarul Vasile Mucilenița, generalul de brigadă Ionel Postelnicu, inspector şef Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, coloneii Ciprian Simion, Lucian Grigoraș, Ilie Nuțu ș
locotenent colonelul Gheorghiță Monoranu de la Școala se Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, alături de un grup de localnici.

Ceremonia a fost deschisă de preotul militar Cătălin Simion care a amintit firul evenimentelor petrecute la sfârșitul lunii ianuarie 1918, când militarii români, deși inferior numeric, i-au înfrânt pe combatanții ruși.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Un sobor de patru preoți au oficiat slujba de pomenire pentru eroii militari ai Regimentelor 2 Grăniceri și 16 Dorobanți, în timpul serviciului religios fiind pomenite în rugăciune și alte personalități ale vremii printre care și scriitorul Ion Dragoslav.

Au urmat depunerile de coroane din partea administrației locale, reprezentantă prin primarul Vasile Mucilenița, din partea Consiliului Local Fântâna Mare, reprezentat prin viceprimarul Octavian Ursache și din partea din partea Școlii de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, reprezentată de colonelul Cristian Simion.

În cele două discursuri susținute cu acest prilej, edilul comunei Fântâna Mare a ținut să-și exprime aprecierea și mulțumirea pentru toți cei implicați în această manifestare, dar mai ales pentru cei care au susținut financiar, fie au ajutat prin propria putere la extinderea acestui monument.

La rândul său, părintele preot militar Cătălin Simion și-a exprimat bucuria de a fi prezent la acest de eveniment amintind importanța cinstirii eroilor, dar și momentul luptei de Spătărești marcată de fapte de vitejie și eroism ale ostașilor români.

În același discurs au fost amintite deplasările pe care localnicii din Fălticeni le făceau mai demult la cele două monumente ridicate în cinstea aceleiași victorii de pe dealurile Spătăreștiului.

Spre finalul evenimentului un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Ion Muceleanu” a susținut un program de cântece și poezie patriotică.

Manifestarea a fost încheiată cu defilarea unui pluton din cadrul Școlii de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni.

ȘTIRI