Câteva noțiuni esențiale despre glucometru. De ce este necesar, cum să îl alegeți și cum în folosiți?Diverse

Câteva noțiuni esențiale despre glucometru. De ce este necesar, cum să îl alegeți și cum în folosiți?

       Accesări: 233

De ce este important sa controlam nivelul zaharului din sânge?

Zaharul din sange sau glucoza (glicemia) provine din alimentele pe care le consumam si este principala sursa de energie a corpului. Sangele transporta glucoza catre toate celulele corpului pentru a o folosi pentru energie. Un nivel prea mic sau prea mare al zaharului din sange poate cauza diferite probleme de sanatate. De aceea, este foarte important sa monitorizam glicemia si sa o mentinem in intervalul tinta.

Cand aveti diabet zaharat, nivelurile zaharului din sange pot fi constant ridicate.

Hiperglicemia si Hipoglicemia

Simptomele comune ale hiperglicemiei sau zaharul ridicat din sange pot include gura uscata, urinare frecventa, sete intensa. Persoana in cauza poate experimenta, de asemenea, oboseala, ameteli, vedere incetosata, dureri de cap, greata si slabiciune. Hiperglicemia persistenta poate duce, de asemenea, la rezistenta la insulina, care reduce sensibilitatea la insulina si cantitatea de glucoza pe care celulele o absorb.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Hipoglicemia sau scaderea zaharului din sange se dezvolta atunci cand concentratia de zahar din sange scade sub normal.

Persoanele cu diabet au un risc mai mare atat de hiperglicemie, cat si de hipoglicemie.

Semnele si simptomele timpurii ale hipoglicemiei pot include furnicaturi la nivelul buzelor, tremur, fata palida, palpitatii sau ritm cardiac crescut, anxietate, ameteli. Creierul uman are nevoie de un aport constant de glucoza.

Nivelul scazut de glucoza poate cauza stari de confuzie si dezorientare sau dificultati de concentrare. In randul persoanelor cu diabet, hipoglicemia severa poate fi fatala.

Complicatiile diabetului necontrolat

Complicatiile pe termen lung ale diabetului necontrolat pot include afectarea vaselor mici de sange ce alimenteaza nervii, rinichii, retina si alte organe. Unele probleme grave care se pot dezvolta din hiperglicemia persistenta includ afectarea severa a vederii, boli renale, ulcere la nivelul picioarelor, leziuni permanente ale nervilor, provocand amorteala si furnicaturi, risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cum se alege un glucometru?

Monitorizarea glicemiei sau analiza zaharului din sange este foarte importanta, mai ales in caz de diabet.

Testarea nivelului de zahar din sange este una dintre cele mai bune modalitati de a intelege diabetul si modul in care diferite alimente, medicamente si activitati va influenteaza boala si starea generala.
Monitorizarea glicemiei va poate ajuta pe dumneavoastra si pe medici sa faceti un plan pentru a gestiona aceasta afectiune.

Un glucometru este un aparat pentru glicemie – un dispozitiv mic, portabil, care va permite sa va masurati glicemia (nivelurile de glucoza) acasa, simplu si eficient. Aceste dispozitive va pot spune in cateva secunde daca glicemia este prea scazuta, prea mare sau in intervalul optim.

Monitorizarea regulata va ajuta sa va gestionati diabetul, dar este important sa folositi glucometrul in mod corect.

Cum se foloseste un glucometru?

Frecventa testarilor depinde de starea generala de sanatate, de tipul de diabet si planul de tratament.
Medicul va va spune cat de des sa va testati glicemia. Inainte de testare spalati-va pe maini cu apa calda si sapun – apoi va stergeti bine cu un prosop, pentru a se preveni diluarea sangelui picurat in timpul testarii.

Ulterior, scoateti o bandeleta sau un test si introduceti-l in fanta dispozitivului, pornind aparatul.

Masati usor varful degetului – pentru a stimula astfel circulatia sangelui si pentru a facilita colectarea probei.

Folositi apoi dispozitiul de intepare (folosind un ac nou) pentru a obtine o picatura de sange pe care o puneti pe banda de testare sau zona special conceputa pentru aplicarea picaturii. Asteptati pana apare valoarea glicemiei pe ecranul dispozitivului, notand valoarea si momentul in care a fost masurata glicemia. Aruncati in mod corespunzator acul si banda de testare la gunoi.

Alegerea glucometrului potrivit

Cand sunt utilizate si depozitate corespunzator, glucometrele sunt foarte precise si eficiente in ceea ce priveste masurarea glucozei. Difera in ceea ce priveste tipul si numarul de functii pe care le ofera.

Iata cativa factori de care e bine sa tii cont atunci cand nu stii cum sa alegi un glucometru:
• precizie;
• usurinta de utilizare – sa fie usor de utilizat, vizibilitate mare ecran, sa necesita o picatura mica de sange;
• usurinta de curatare si calibrare;
• caracteristici speciale – ecran iluminat sau color, sunet etc.;
• timpul de testare – cat de rapid sunt oferite rezultatele testarii;
• capacitate de stocare si recuperare a informatiilor – inclusiv capacitatea de a functiona impreuna cu o aplicatie pentru smartphone;
• accesibilitate – preturi glucometru si consumabile.

ȘTIRI