Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” va fi redeschisă în noiembrie. Posibil eveniment dedicat scriitoruluiExclusiv

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” va fi redeschisă în noiembrie. Posibil eveniment dedicat scriitorului

       Accesări: 923

Un obiectiv cultural reintră în circuitul local. Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, unul dintre cele patru muzee ale municipiului Fălticeni, va fi redeschisă la începutul lunii noiembrie. Lucrările sunt încheiate de câteva luni, însă în această perioadă sunt realizate procedurile de licitație pentru achiziția noului mobilier.

Redeschiderea muzeului, după o pauză de aproape doi ani, ar putea fi marcată printr-un eveniment literar de înaltă ținută.

Primarul Cătălin Coman afirmă că plănuiește, cu această ocazie, organizarea unei manifestări culturale deosebite, asta pentru că la data de 5 noiembrie s-a născut scriitorul Mihail Sadoveanu.

Muzeul s-a înnoit, structural și estetic, la reabilitarea acestuia fiind folosite și materiale care se regăseau în componența clădirii la momentul renovării.

Lemnul și lutul, utilizate la reconsolidarea podului muzeului, păstrează exact „rețeta” originală.

Aleea cu teii bătrâni și-a păstrat locul în noul proiect, foișorul a fost refăcut, iar poarta cu motive florale și gardul sunt complet noi.

La intrarea în muzeu există, pentru prima dată, un spațiu amenajat pentru locuri de parcare.

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” este un muzeu înființat în 1987.

Aici și-a desfășurat activitatea și a trăit scriitorul, originar din Pașcani, între anii între 1909 și 1918.

Casa scriitorului Mihail Sadoveanu (1880-1961) este ridicată pe locul cumpărat de la fiica farmacistului Carol Vorel, văduva inginerului Engel, cel care construise linia ferată dintre Dolhasca și Fălticeni.

În această locuință, aflată în „Grădina Liniștii”, au fost scrise 9 dintre cele peste 90 de opere: „Povestiri de seară”, „Genoveva din Brabant”, „Apa morților”, „Un instigator”, „Bordeienii”, „Priveliști dobrogene”, „Neamul Șoimăreștilor”, „44 de zile în Bulgaria” și ”File însângerate”.

Mihail Sadoveanu scria, în urmă aproape 100 de ani, în cartea de aur a Liceului „Nicu Gane” că „La Folticeni am băut apa vie a sufletului românesc, pe care n-am uitat-o nici până azi. În ea se va răsfrânge până la moarte toată taina sufletului meu.”

Scriitorul pășea pentru ultima dată la Fălticeni în august 1961.

Casa în care a locuit și creat Mihail Sadoveanu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava în anul 2015.

ȘTIRI