Care sunt bacteriile cu cea mai mare rezistență la antibiotic și ce infecții pot provoca. Lista surselor de contaminareDiverse

Care sunt bacteriile cu cea mai mare rezistență la antibiotic și ce infecții pot provoca. Lista surselor de contaminare

       Accesări: 252

Bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o problemă gravă în domeniul medical, deoarece tratamentul infecțiilor cauzate de acestea devine tot mai dificil. Organizația Mondială a Sănătății [1] a identificat cinci superbacterii care prezintă un risc crescut pentru sănătate din cauza nivelului ridicat de rezistență la antibiotice. Iată care sunt acestea: 

Escherichia coli

E. coli este o bacterie care trăiește în intestinele omului și animalelor. Majoritatea tulpinilor sunt inofensive și ajută la menținerea sănătății digestive, însă unele pot cauza diaree. De asemenea, E. coli poate provoca infecții ale tractului urinar și pneumonie, majoritatea infecțiilor urinare fiind cauzate de această bacterie. 

Surse de contaminare

  • Alimente și băuturi (carnea de vită tocată, insuficient gătită, laptele nepasteurizat, apa contaminată, sucurile de fructe nepasteurizate sau produsele lactate din lapte crud); 
  • Alte persoane care au consumat alimente sau apă contaminate, prin contact mână-gură; 
  • Animale, cum ar fi în zonele cu animale la târguri și grădini zoologice;
  • Alimentele din bucătăria proprie, dacă se folosește aceeași placă sau cuțit pentru alimente crude și gătite.[2]

Klebsiella pneumoniae

Bacteriile Klebsiella pneumoniae trăiesc adesea în intestinele oamenilor fără a provoca probleme. Cu toate acestea, infecția cu klebsiella pneumoniae poate fi periculoasă dacă ajunge în alte părți ale corpului, mai ales în cazul persoanelor deja bolnave. Aceste microorganisme pot provoca pneumonie, infectarea rănilor sau sângelui și alte probleme grave.

Surse de contaminare

Germenii K. pneumoniae nu se răspândesc prin aer, ci este necesar contactul direct pentru infectare. Cele mai multe infecții apar în spitale, case de îngrijire sau în alte locuri cu mulți bolnavi. [3]

Staphylococcus aureus

S. aureus se găsește în mediul înconjurător și, de asemenea, în flora normală umană, aflată pe piele și membranele mucoase ale majorității indivizilor sănătoși, în special în zona nazală. S. aureus nu cauzează în mod normal infecții pe pielea sănătoasă, dar dacă pătrunde în sânge sau în țesuturile interne, aceste bacterii pot cauza o varietate de infecții potențial grave. 

Surse de contaminare

Transmiterea se face de obicei prin contact direct, dar unele infecții implică alte moduri de infectare.[4]

Streptococcus pneumoniae

Bacteria pneumococ poate provoca infecții în multe părți ale corpului, inclusiv:

  • Plămâni (pneumonie)
  • Urechi (otită)
  • Sinusuri (sinuzită)
  • Membranele creierului și ale măduvei spinării (meningită)
  • Sânge (bacteriemie)

Simptomele infecției pneumococice depind de partea corpului afectată și pot include febră, tuse, dificultăți de respirație, durere toracică, gât rigid, confuzie, sensibilitate crescută la lumină, durere articulară, frisoane, durere de urechi, insomnie și iritabilitate. În cazuri severe, boala pneumococică poate cauza pierderea auzului, leziuni cerebrale sau deces.

Surse de contaminare

Persoanele cu boala pneumococică pot transmite bacteria altor persoane prin tuse sau strănut.[5]

Salmonella spp

Salmonella este o bacterie care trăiește în intestinele oamenilor și animalelor, este eliminată prin fecale și poate cauza salmoneloza. Majoritatea oamenilor infectați dezvoltă diaree, febră și crampe abdominale în decurs de 8 până la 72 de ore după expunere. De obicei, nu este nevoie de tratament, dar în cazuri severe, diareea poate duce la deshidratare severă și complicații periculoase dacă infecția se răspândește dincolo de intestine.

Simptomele apar în 6 ore până la 6 zile de la expunere și includ diaree, febră și crampe abdominale. Infecția poate fi confundată cu gripa stomacală.

Surse de contaminare

  • Consumul de carne, pui, ouă sau produse din ouă crude sau insuficient gătite;
  • Consumul de lapte nepasteurizat;
  • Apa contaminată.[6]

În contextul creșterii rezistenței la antibiotice, este important ca oamenii să ia măsuri pentru a reduce răspândirea acestui fenomen. Un prim pas important este utilizarea antibioticelor doar atunci când sunt prescrise de un medic, iar tratamentul să fie completat conform indicațiilor, chiar și atunci când simptomele dispar. Este de asemenea crucial să nu se împartă antibioticele cu alte persoane și nici să nu se utilizeze prescripții rămase de la alte tratamente. Aceste măsuri simple pot ajuta la prevenirea răspândirii bacteriilor rezistente la antibiotice și la menținerea eficacității tratamentelor cu antibiotice în viitor.

Surse:

[1] Lindmeier, Christian. “High Levels of Antibiotic Resistance Found Worldwide, New Data Shows.” Www.who.int, 29 Jan. 2018, www.who.int/news/item/29-01-2018-high-levels-of-antibiotic-resistance-found-worldwide-new-data-shows.

[2]  Felson, Sabrina. “What Is E. Coli?” WebMD, WebMD, 7 Feb. 2017, www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-e-coli.

[3] R.  Morgan Griffin. “What Is Klebsiella Pneumoniae Infection?” WebMD, WebMD, 15 Feb. 2018, www.webmd.com/a-to-z-guides/klebsiella-pneumoniae-infection.

[4] Taylor, Tracey A., and Chandrashekhar G. Unakal. “Staphylococcus Aureus.” NCBI, StatPearls Publishing, 18 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441868/.

[5]  CDC. “Pneumococcal Disease (Streptococcus Pneumoniae) | Disease Directory | Travelers’ Health | CDC.” Cdc.gov, CDC.gov, 2013, wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/pneumococcal-disease-streptococcus-pneumoniae.

[6] “Salmonella Infection – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329#:~:text=Overview.

Sursa: Unsplash

ȘTIRI