Autoritățile comunei Baia au marcat Ziua Națională. Sărbătoare cu port popular, cântece și rugăciuni pentru țarăRural

Autoritățile comunei Baia au marcat Ziua Națională. Sărbătoare cu port popular, cântece și rugăciuni pentru țară

       Accesări: 250

Marea Unire reprezintă cel mai important eveniment din existența poporului român. 1 Decembrie este prilej de sărbătoare autentică în comuna Baia, un loc încărcat de istorie și tradiții. Autoritățile locale au ținut să organizeze un program deosebit de Ziua Națională.

Au participat numeroși elevi, profesori, consilieri locali, angajați ai administrației locale, alături de primarul Maria Tomescu și un reprezentant al Postului de Poliție Rurală.

Copiii, îmbrăcați în port popular, ca majoritatea participanților, au fluturat stelugețe tricolore.

Acțiunile desfășurate în prima capitală a Moldovei au început cu un popas la biserica voievodală ctitorită de Petru Rareș. La monumentul din curtea lăcașului, unde au fost depuse coroane de flori.

Preotul paroh Vasile Hrestic a oficiat slujba de Te Deum pentru binecuvântarea poporului român, după care elevii din grupul Răzeșii au interpretat cântece patriotice.

Codrin Benta

Cei mici dintre participanți, elevii din clasele primare ale Școlii Gimnaziale „Nicolae Stoleru” au recitat poezii pentru țara lor, după care cei prezenți s-au prins în Hora Unirii, pe platoul din fața bisericii istorice din Baia, strigând urarea: La mulți ani, România!

Următoarea oprire au făcut-o la statuia învățătorului Nicolae Stoleru, luminător al satului românesc și erou al Primului Război Mondial, unde au fost depuse coroane flori.

La Biserica Albă, ctitoria domnitorului Ștefan cel Mare, și la monumentul eroilor de la Biserica din Bogata au fost depuse coroane de flori, au fost recitate versuri și au răsunat, din nou, cântecele patriotice.

Primarul Maria Tomescu le-a mulțumit participanților la acest eveniment, amintind că Ziua României este sărbătoare de suflet și un moment pentru a-i cinsti pe înaintașii care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

ȘTIRI