Au început lucrările de asfaltare în Hârtop. Localnicii au fost revoltați și au cerut să fie scăpați de praf și  gropiRural

Au început lucrările de asfaltare în Hârtop. Localnicii au fost revoltați și au cerut să fie scăpați de praf și gropi

       Accesări: 21883

S-a pus capăt nemulțumirilor care au generat frustrare și nervi. Lucrările la Drumul Județean 208 C i-au adus în pragul disperării pe mulți dintre locuitorii comunei Hârtop, după ce luni la rând au suportat praful stârnit de circulația mașinilor. Carosabilul, plin de gropi, a fost decapat pentru reabilitare, dar asfaltul nu a mai fost turnat.

După îndepărtarea vechiului covor asfaltic, drumul s-a făcut praf la propriu și figurat.

Mașinile de tonaj greu, care circulă încărcate cu pietriș și asfalt, materiale destinate lucrărilor pe tronsonul Valea Glodului-Vulturești-Pleșești, au denivelat drumul și l-au făcut mai greu practicabil și pentru autoturisme.

Praful, însă, a rămas cea mai mare problemă. Zeci de gospodării de la drumul principal s-au acoperit de praf zi de zi, iar aerul a devenit irespirabil.

Localnicii, revoltați, nu au mai suportat situația și au cerut autorităților județene să pună capăt acestui coșmar.

Mahanu Design

Ajuns la fața locului, șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, le-a dat dreptate localnicilor și a cerut urgentarea lucrărilor pentru asfaltare. În același timp, el s-a declarat nemulțumit de mobilizarea constructorului care lucrează la modernizarea drumului județean, pe raza comunei Hârtop, și a solicitat suplimentarea echipelor din șantier.

După o săptămână de la vizita în teren, au început și lucrările de asfaltare.

Vineri s-a turnat primul strat, pe un tronson din centrul localității, pe o distanță de 400 metri.

„Suntem la Hârtop pe drumul județean care face legătura între Fălticeni și Liteni. Promiteam săptămâna trecută că peste o săptămână începem turnarea covorului asfaltic.”, a declarat Gheorghe Flutur. „Pentru că aici s-a investit și în aducțiunea de apă și canal și astăzi am început să turnăm asfalt pe drumul județean care leagă Fălticeni de Liteni. E foarte important să strângem praful aici. Lumea ne-a rugat și noi acționăm în consecință.”

Proiectul prevede modernizarea drumului de la intersecția cu DJ 208 A (dinspre Preutești), pe traseul Hârtop-Vulturești-Liteni pe un sector de 16,7 kilometri.

Investiția se ridică la aproximativ 7 milioane de euro. Vor fi reabilitate și construite 41 de podețe și 550 de podețe laterale pentru acces în curțile oamenilor.

Drumul Județean 208 C va asigura accesul spre viitoarea autostradă A7.

„Sunt 20 de kilometri între Fălticeni și Liteni, care va fi drumul spre autostradă, pe scurtătură, pentru cei din municipiul Fălticeni.”, a explicat Gheorghe Flutur. „Este o investiție mult așteptată. Se lucrează și la Valea Glodului în comuna Vulturești și am început din două părți pentru ă sperăm să finalizăm cât de repede această lucrare.”

În paralel cu lucrările de modernizare la DJ 208 C se desfășoară și lucrările la rețeaua de apă și canalizare.

Pe tronsonul de drum aferent localității Hârtop sunt necesare lucrări de stabilizare a terenului, lucrări care se execută în aceste zile.

Autoritățile județene susțin că, după încheierea acestora se care se va trece imediat la turnarea asfaltului.

ȘTIRI