Aproape 8.000 de copii adoptabili în urma demersurilor realizate prin Planul de Acțiune ”Copii, nu dosare!”Actualitate

Aproape 8.000 de copii adoptabili în urma demersurilor realizate prin Planul de Acțiune ”Copii, nu dosare!”

       Accesări: 358

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a demarat, în luna iunie 2020, Planul de Acțiune în domeniul Adopției – ”COPII, NU DOSARE!”

O măsură centrală a acestui Plan a avut în vedere deblocarea dosarelor de adopție, care din motive nejustificate, mențineau copiii în sistemul de protecție, fără a avea acces la posibilele familii adoptatoare.

Planul, în integralitate poate fi consultat pe pagina web a autorității http://andpdca.gov.ro/w/planuri-si-actiuni/.

Dacă la sfârșitul lunii iunie 2020, în sistem figurau 3.985 copii adoptabili, la finalul lunii septembrie, în urma demersurilor ANDPDCA, numărul acestora aproape că s-a dublat, ajungând la 7.822 de copii adoptabili.

Au fost revizuite peste 26.000 de dosare. De asemenea, au fost revizuite informațiile din Registrul Național de Adopții (RNA) – Profilul public pentru 2.035 de copii adoptabili, în sensul descrierii profilului exhaustiv al copilului, astfel încât rezultatul prezentării să poată susține caracterul informativ al acesteia.

ANDPDCA a derulat în perioada 1 iunie – 30 septembrie, 2020, o cercetare exploratorie menită să identifice percepția publicului despre procedura de adopție în România.

Sondajul a fost postat pe pagina de Facebook a ANDPDCA și a strâns aproape 400 de răspunsuri de la public.

Percepția publicului despre adopție este că procedura este una greoaie, care durează mult. Există o teamă de necunoscut! Deși mulți spun că au informații despre procedură, tot ei afirmă că și-ar dori să afle mai multe.

Prejudecățile, dar și lipsa de sprijin a familiei, ar fi printre obstacolele pe care le-ar întâmpina în cazul în care s-ar hotărî să adopte. Unii dintre cei care au răspuns cercetării au afirmat chiar că familia ar fi temătoare sau chiar îngrijorată în eventualitatea unei adopții.

Iar în cazul în care ar adopta, cei mai mulți ar face asta pentru a oferi iubire și un cămin copiilor. O dorință care, pentru mulți dintre respondenți, vine însă și din imposibilitatea de a avea copii.

Oamenii cer reducerea birocrației și simplificarea procedurii. Dar nu numai asta. Vor măsuri mult mai concrete!

Își doresc ca timpul în care un copil abandonat este declarat adoptabil să fie substanțial redus. La fel și timpul în care el stă la un asistent maternal. Oamenii știu și înțeleg că interesul superior al copilului este ca el să fie integrat într-o familie și nu să stea în grija statului ani de zile.

Cer cursuri pentru părinții adoptatori și un sprijin financiar mai consistent. Vor campanii de informare și vor să afle mai multe de la părinții care au adoptat deja.

La 30 iunie 2020 erau protejați în sistemul de protecție specială, în baza unei măsuri de protecție specială,  49.765 de copii.

Dintre aceștia 12.175 erau îngrijiți în familia extinsă (rude),  iar 37.590  erau îngrijiți în familii substitut (familii/persoane și asistenți maternali) și în instituții. Măsura de protecție specială are un caracter temporar!

La data 30.09.2020 se aflau înregistrate în evidența RNA 2.609 persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopției interne și 55 de persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopției internaționale.

În anul 2019 au fost adoptați 1.286 copii, din care 1.264 copii au fost adoptați național  și 22 copii au fost adoptați internațional.

Conform datelor aflate în evidența RNA la data de 30.09.2020, au fost adoptați 744 copii, din care 729 copii au fost adoptați național și 15 copii au fost adoptați internațional, cifrele fiind puternic influențate de pandemia de COVID-19 și suspendarea activităților instanțelor.

ȘTIRI