Anul Nou pe stil vechi. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile. Slujbă arhierească oficiată la Catedrala din FălticeniReligie

Anul Nou pe stil vechi. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile. Slujbă arhierească oficiată la Catedrala din Fălticeni

       Accesări: 2206

Creștinii ortodocși pe stil vechi au „pășit” în noul an. Este prilej de sărbătoare și bucurie pentru aproximativ 3.000 de fălticeneni care au marcat, spiritual, acest moment cu rezonanță aparte. La Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” au fost oficiate slujbe închinate Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, dar și Tăierii Împrejur a Domnului, primul praznic împărătesc din noul an civil.

În ajunul Anului nou, pe 31 decembrie (stil vechi)/ 13 ianuarie (stil nou), la ceas de seară, oamenii s-au adunat în sfântul lăcaș, în număr mare, pentru Vecernie și Priveghere, slujbele din preambulul oricăror sărbători.

Cu această ocazie, cei prezenți au avut parte de binecuvântări și slujire arhierească la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi.

Prea Sfințitul Sofronie, alături de părintele paroh și protoiereu Sebastian Mogârzan, au oficiat slujbele cuvinte acestui praznic din debutul anului.

Biserica a fost plină, ca de sărbători.

Ierarhul, episcop al Sucevei, a fost întâmpinat cu căldură, evenimentul religios fiind un nou prilej de înălțare sufletească.

Atât la Priveghere, cât și la Sfânta Liturghie au fost citite moliftele Sfântului Vasile cel Mare, rugăciuni foarte puternice, menite să alunge duhurile rele, rostite după ce arhiereul se pregătește, într-un mod aparte, sub aspect spiritual.

Un moment aparte l-a constituit slujba de pomenire oficiată pentru regretatul părinte paroh și protoiereu Vasile Sandu, ctitor al Catedralei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, păstrător al tradițiilor ortodoxe, iubitor de oameni și promotor al vieții cumpătate, în jurul căruia s-a cristalizat comunitatea ortodoxă de stil de vechi din Fălticeni și nu numai, preot trecut la cele veșnice în urmă cu 15 ani.

Oficiată duminică, slujba de Anul Nou înnoiește aspirațiile spirituale, misia și pelerinajul creștinilor în lumea rugăciunii și legăturilor tainice cu Dumnezeu.

Psalții din corul catedralei au înfrumusețat slujba arhierească, oferind răspunsurile liturgice ce au accentuat caracterul solemn al evenimentului religios.

La finalul slujbei arhierești, preotul paroh Sebastian Mogârzan a punctat aspecte din personalitatea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

Au urmat câteva gânduri de bine adresate cu ocazia Anului Nou, dar și celor care astăzi își serbează onomastica.

Perioada sărbătorilor de iarnă se va încheia sâmbătă, când va fi celebrată ziua Sfântului Ioan Botezătorul, în timp ce vineri va fi oficiată slujba de Bobotează, când, în mod tradițional, crucile de gheață vor fi așezate la loc de mare cinste.

ȘTIRI