Angajații din agricultură și industria alimentară vor primi salariu minim de 3.000 de lei brut pe lunăActualitate

Angajații din agricultură și industria alimentară vor primi salariu minim de 3.000 de lei brut pe lună

       Accesări: 958

Este oficial. Salariul minim brut lunar crește pentru câteva categorii de angajați. Cei care lucrează în agricultură și industria alimentară vor primi salariu minim de 3.000 de lei brut pe lună, iar până la 30.000 de lei nu se vor plăti impozitul și sănătatea.

Legea care stipulează acest aspect, promulgată săptămâna trecută de președintele Iohannis, a fost publicată marți, 17 mai, în Monitorul Oficial al României.

Mărirea salarială va fi aplicată de la 1 iunie.

Prin urmare, de la aceeași dată, vor fi operate și transmise în Revisal modificările salariale pe baza deciziilor emise de angajatori. Termenul este de 20 de zile.

Trebuie precizat că acest salariu minim de 3.000 lei brut este prevăzut pentru perioada 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adausuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167 ore pe lună, reprezentând în medie 17,92 lei/oră

Cu toate acestea, nu toți lucrătorii agricoli sau din sectorul alimentar beneficiază de această lege.
Mai trebuie îndeplinite anumite condiții cumulative.

Mai precis, dacă angajatorii lor realizează cifră de afaceri din activitățile menționate mai sus în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.

Pentru angajatorii nou-înființați, respectiv înregistrați la registrul comerțului/înregistrați fiscal începând cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenți la data de 1 iunie 2022 se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiți/înregistrați în perioada cuprinsă între începutul anului și data de 1 iunie 2022, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie a fiecărui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitățile menționate se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum și alte activități auxiliare necesare activităților menționate.

Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată.

Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar.

De asemenea, tăierile de taxe se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei.

Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale.

În zona Fălticeni, pe sectorul agricultură și industria alimentară lucrează peste 1.000 de oameni.

ȘTIRI