Alexandra Zaharia este prima admisă la Academia Navală. Eleva din comuna Boroaia are două note de 10 la examenSpecial

Alexandra Zaharia este prima admisă la Academia Navală. Eleva din comuna Boroaia are două note de 10 la examen

       Accesări: 17458

Și-a văzut visul cu ochii. Tânără, ambițioasă și silitoare la învățătură Alexandra Zaharia și-a croit un drum sigur spre cariera de militar, reușind să fie admisă prima la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Eleva din comuna Boroaia, localitatea cu cei mai mulți generali din România, s-a pregătit doi ani pentru acest examen greu și important, pe care l-a încheiat cu fruntea sus.

Selecția candidaților la Academia Navală din Constanța a fost, așa cum sunt în instituțiile militare, una extrem de riguroasă.

Probele sportive au fost probe eliminatorii, apoi cele medicale au evidențiat cine sunt cei mai bine pregătiți, dar și apți pentru a intra în rândul ofițerilor.

Vânt în pânze

Alexandra a trecut fără emoții de proba sportivă, după ce luni la rând s-a pregătit la Fălticeni cu Alin Findanis, unul dintre cei mai buni antrenori de atletism din zona Moldovei. N-au fost emoții nici la fișa medicală, unde un dosar întreg de analize medicale au fost cerute pentru a evidenția starea de sănătate.

Ultima „frontieră” pentru Alexandra, spre Academia Navală din Constanța, a fost examenul scris.

Au fost trei candidați pe un loc, iar cei care au susținut probele scrise s-au pregătit foarte bine.

În singura zi de examen, pe 20 iulie, cu teste grilă, Alexandra s-a remarcat în toate cele trei probe. Pe două dintre acestea, la matematică și informatică, le-a încheiat cu 10, iar la limba engleză cu 9,50.

Media 9,90 i-a asigurat primul loc pe lista celor admiși la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Vestea cea bună a împărțit-o cu părinții, dar și cu cel care i-a dat startul spre lumea marinei militare.

Îndrăgostită de nave, mare și uniforma de ofițer

Legătura cu marea și navele s-a creat în anul 2019, când Alexandra Zaharia și alți câțiva elevi ai Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” Boroaia au plecat într-o excursie pe litoral, prin intermediul unui parteneriat cu Forțele Navale Române, realizat la inițiativa contraamiralului dr. Ion Condur.

Peste câteva luni, la final de an școlar, se ivește altă oportunitate.

Ratează la doar 3 sutimi distanță bursa educațională „Contraamiral dr. Ion Condur”, premiul de excelență oferit de ofițerul de rang înalt, elevului cu cea mai mare medie de la Școala Gimnazială „Vasile Tomegea”.

Alexandra Zaharia încheiase anul școlar cu media 9,97, însă medicul Laura Condur, soția contraamiralului, i-a oferit un sejur pe litoral, unde eleva eminentă a făcut cunoștință cu lumea marinei militare, cu navele și oamenii în uniformă care slujesc patriei.

Pentru ea s-a creat o legătură puternică, ce avea să fie consolidată cu ocazia unei alte excursii, tot la Constanța, în compania acelorași prieteni de suflet: marea, navele și marinarii.

Alexandra a fost invitată de Ziua Marinei, pe 15 august, de contraamiralul dr. Ion Condur, originar din Boroaia, iar frumusețea uniformelor și parada militară au convins-o să facă alegerea pentru cariera ei.

Tot el este cel care i-a descoperit și i-a fost ghid lumea marinei militare și i-a transmis frumusețea spiritului cazon, iar Alexandra recunoaște că vrea să-i calce pe urme și, de ce nu, să ajungă prima femeie contraamiral de flotilă.

Un imbold spre cariera militară l-a primit și din partea profesoarei de matematică Alexandra Tomuleanu, de la Colegiul Național „Nicu Gane”, care i-a sugerat să încerce să facă pasul spre armată.

Tur de forță la facultăți

Vara acestui an a fost intensă pentru adolescenta din Boroaia.

A încheiat Bacalaureatul printre primii 10 elevi la nivelul municipiului Fălticeni, cu media 9,51, a fost cea mai bună elevă la învățătură din clasă (matematică-informatică engleză intensiv).

Alexandra, absolventă a Colegiului Național „Nicu Gane”, a susținut trei examene la trei facultăți diferite, două din Iași și una din Suceava, doar ca variantă suport în cazul unui eșec la Academia Navală.

Ea a reușit să fie admisă pe primele locuri la fiecare dintre acestea, însă cel mai frumos rezultat rămâne cel de la Academia Navală, opțiune aleasă fără ezitare.

Printre cei care au contribuit la succesul absolventei se numără și părinții, Mihaela și Constantin Zaharia, ambii profesori.

Alexandra le este recunoscătoare cadrelor didactice care au ajutat-o la formarea ei în cei 12 ani de studii.

Dar nu doar inteligența, ambiția și studiul au fost elementele care au condus la succesul Alexandrei, ci și convingerea că poate să atingă obiectivul propus.

Și asta pentru că eleva din comuna Boroaia, prima admisă pe lista candidaților la Academia Navală din Constanța, cu media 9,90, este întotdeauna încrezătoare în forțele proprii, având o stare de spirit mereu pozitivă.

ȘTIRI