Ajutoarele de șomaj se prelungesc până la sfârșitul stării de urgențăDiverse

Ajutoarele de șomaj se prelungesc până la sfârșitul stării de urgență

       Accesări: 344

Persoanele care beneficiază de șomaj și cărora urma să le expire perioada în care au dreptul la indemnizația aferentă primesc în continuare banii respectivi, până când se încheie starea de urgență, se arată într-o ordonanță de urgență ale cărei prevederi au intrat în vigoare.

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului 53/2020, persoanele care au dreptul la șomaj în baza Legii 76/2002 beneficiază de acest ajutor până la sfârșitul stării de urgență (14 mai 2020), dacă perioada de acordare urma să se termine în timpul stării de urgență.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă precizează că, pe perioada stării de urgenţă pe teritoriul României instituite prin Decretul nr. 195/2020 , persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj nu au obligaţia să se prezinte lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă (viza lunară).

De asemenea, prin derogare de la prevederile art.61, alin (2) din Legea 76/2002, în cazul neîncadrării în muncă, reînnoirea de către șomerii care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în condițiile prevăzute această lege, a cererii pentru a fi luați în evidență în vederea medierii se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență.

Codrin Benta

ȘTIRI