12 vânători din Fălticeni, Dolhasca, Preutești și Dolhești au mâncat carne de mistreț infestată cu trichinelozăActualitate

12 vânători din Fălticeni, Dolhasca, Preutești și Dolhești au mâncat carne de mistreț infestată cu trichineloză

       Accesări: 30779

Și-au pus mâinile în cap, după o partidă de vânătoare. Mai mulți bărbați din zona Fălticeni au aflat cu stupoare că ar putea fi infestați cu trichineloză, după ce au consumat carnea unui porc mistreț proaspăt doborât în pădure. Vestea au primit-o a două zi, după ce câteva mostre din carcasa animalului au trecut prin laboratorul de analiză al Direcției Sanitar Veterinare Suceava.

12 pasionați de vânătoare au ieșit miercuri după-amiaza, pe 27 noiembrie, la o partidă pe teritoriul Fondului de vânătoare 61 din Valea Poienii (zona orașului Dolhasca), ce aparține de A.J.V.P.S. Suceava.

După ce au împușcat două exemplare de mistreț, bărbații au decis să consume din carcasa vânatului. Aceștia nu au mai avut răbdare până la obținerea rezultatului analizelor de laborator, pentru a se asigura că totul este bine, și, de poftă, au mâncat o parte din carne.

Animalul sălbatic a fost diagnosticat cu trichinoză.

Specialiștii laboratorului din Suceava au identificat două probe pozitive la mistreț pentru trichinella spiralis, parazitul care produce boala cunoscută sub denumirea de trichineloză.

Persoanele au fost identificate în cursul zilei de joi, fiind anunțate cu privire la rezultatul analizei cărnii de mistreț.

„Joi, la laboratorul DSVSA Suceava au fost identificate două probe pozitive, de la mistreț, pentru trichinella spirialis care produce trichineloza.”, ne-a declarat Dănuț Corneanu, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava. „Noi am trimis un buletin de analiză, iar cei care au participat la vânătoare au consumat parțial din această carne. Am identificat persoanele și am făcut anchetă epidemiologică. Am cerut Direcției de Sănătate Publică Suceava să îi ia în evidență pe cei 12 bărbați și să impună un program de tratament urgent și adecvat, inclusiv spitalizare, dacă este cazul.”

Doi dintre vânătorii care au consumat carne infestată sunt din Fălticeni.

Ceilalți zece bărbați, aflați în aceeași situație, sunt din orașul Dolhasca și din comunele Preutești, Udești și Dolhești.

Dănuț Corneanu mai spune că A.N.S.V.A. este deja notificată privind focarul de trichineloză la porc mistreț, iar pe raza localităților unde se află fondul de vânătoare respectiv a fost declarată oficial boala.

Autoritățile sanitare veterinare sucevene au luat măsurile specifice și au dispus confiscarea carcaselor de porc mistreţ pentru incinerare.

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Liliana Grădinariu, afirmă că celor 12 persoane participante la partida de vânătoare li s-a recomandat să se adreseze unităţilor medicale pentru control de specialitate şi monitorizare.

Persoanele au fost contactate de către medicii de familie din localitățile de domiciliu. Despre această situație au fost informate precum și unitățile medical.

Boală comună

Dănuț Corneanu mai spune că parazitul Trichinella spiralis poate fi letal omului, dacă gradul de infestare al cărnii de porc mistreț este foarte ridicat. Parazitul poate produce tulburări digestive și dureri musculare atunci când gradul de infestare este minor.

Trichineloza este o boală comună omului şi animalelor domestice şi sălbatice.

Infestarea omului cu Trichinella spiralis are loc pe cale digestivă, prin ingestia cărnii sau a preparatelor din carne de porc sau vânat neprelucrată sau insuficient prelucrată termic.

Boala nu se manifestă la animalele în viaţă, prin urmare proprietarul poate considera că sacrifică un animal sănătos, astfel că riscul de îmbolnăvire este imprevizibil.

Măsuri de prevenire

Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor sunt cele mai eficiente.

În acest sens, specialiştii sanitar-veterinari recomandă solicitarea examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la animalele sacrificate în gospodariile individuale, precum şi al vânatului comestibil.

Pentru examen este nevoie de 50 – 100 grame de carne recoltată din pilierii diafragmei, diafragmă, mușchii intercostali, mușchii limbii, mușchii maseteri și mușchii gâtului din profunzime.

Specialiștii recomandă achiziţionarea cărnii de porc doar din unităţi autorizate sanitar-veterinar, evitarea consumului de carne de porc sau preparate proaspete din carne (cârnaţi, suncă, pastramă) nesupuse controlului sanitar-veterinar și consumul cărnii sau preparatelor proaspete din carne numai după un tratament termic eficient.

Examenul trichineloscopic este obligatoriu atât la porcii sacrificati pentru consum public, cat şi la cei sacrificaţi pentru consum familial şi se efectuează la cabinetele veterinare care au concesionat acţiunile sanitare-veterinare din localitatea respectivă, la cerere, în baza buletinului de identitate.

Aceste test se realizează contra cost, iar în caz de rezultat pozitiv, proprietarul este despăgubit la valoarea de piaţă al animalului, cu condiţia să respecte prevederile legale privind creşterea animalelor şi comerţul cu porci vii.

ȘTIRI