Accesări: 2268

Rețelele educaționale suferă modificări în anumite localități din județ. Atunci când numărul elevilor și al preșcolarilor crește sau scade, conducerile unităților de învățământ decid cum se organizează pentru următorul an. În ultimul deceniu în zona Fălticeni s-au înregistrat, cu mici excepții, scăderi ale efectivelor școlare fapt ce a condus la închiderea unor școli.

Pentru anul școlar următor, 2023-2024, sunt, însă, și vești bune.

Prima este aceea că în toamna anului viitor va fi deschisă noua creșă din Fălticeni, prima dintre cele peste 100 de unități moderne care urmează să fie construite în următorii doi ani.

Creșa va fi evaluată de ARACIP, iar apoi vor fi întocmite documentele necesare pentru începerea activității.

Începând de anul viitor în comuna Mălini va fi desființată una dintre școli. Este vorba despre Școala Primară Văleni. Potrivit directoarei Angelica Ștefănoaia, aici funcționa o clasă cu predare simultană, cu elevi de la clasa pregătitoare și până clasa a patra.

Efectivele de elevi au fost în scădere, iar pentru anul viitor, școala va fi, ca număr de elevi, sub limita minimă admisă.

Elevii vor fi transferați la școala din Poiana Mărului.

Școala Primară din Văleni nu se va închide. Aici va funcționa grădinița din aceeași localitate.

Alte două grădinițe vor fi înființate anul viitor în zona Fălticeni.

Una dintre acestea va fi în comuna Bunești. Edilul Ioan Ștefan va amenaja din fonduri locale un sediu pentru o grădiniță modernă în satul Petia, dotată cu tot ceea ce este nevoie pentru actul educațional, de la mobilier, la jucării, la instalații sanitare și termice.

Grădinița va funcționa cu program normal.

Tot în următorul an școlar, 2023-2024, va fi deschisă o grădiniță și în orașul Liteni. Unitatea va funcționa cu program prelungit.

În anul școlar actual au fost deschise două noi sedii de grădinițe în comunele Boroaia și Hârtop, iar altele două urmează să fie date în folosință în comunele Horodniceni și Preutești. Un sediu nou de grădiniță este în lucru și în comuna Rădășeni.

ȘTIRI