Sfârșitul de an este marcat de manifestări legate de tradiție. Unul dintre cele mai reușite spectacole organizate pe plan local este cel din comuna Slatina. Autoritățile locale au organizat un eveniment pe cinste, pentru un public numeros, dornic să-i reîntâlnească pe păstrătorii datinilor de iarnă.
Au fost prezente sute de persoane de toate vârstele, localnici, dar și oaspeți din împrejurimi. Printre aceștia s-au numărat și turiștii veniți să petreacă sărbătorile Crăciunului la pensiunile din Găinești.
Ediția de anul acesta s-a desfășurat pe 26 decembrie, față de 27 decembrie, cum era în anii din urmă, pentru ca turiștii să poată asista la acest eveniment, pe finalul șederii lor.
Invitați unul și unul
Festivalul datinilor de iarnă s-a desfășurat joi, la miezul zilei, în lunca mănăstirii.
Peisajul superb de la poalele Munților Stânișoarei, cu brazi încărcăți de nea, unul de iarnă autentică, s-a potrivit cu atmosfera acestui eveniment care mizează pe tradiții românești străbune.
Organizatorii, Primăria și Consiliul Local al Comunei Slatina, au încropit un amplu program pentru ediția din acest an.
La ediția din acest an, din rândul oficialităților au participat senatorul Ioan Stan și Cristian Șologon.
Printre invitații care au urcat pe scenă s-au numărat grupuri și ansambluri din Găinești, Herla, Slatina, Vadu Moldovei, Mălini și Valea Moldovei.
Vlăduț Gherman, primarul comunei Slatina, este cel care a deschis festivalul cu un cuvânt de bun venit adresat invitaților și publicului, și un gând de mulțumire pentru cei care s-au implicat în organizarea evenimentului.
Câteva noutăți în acest an
Prima noutate este aceea că la festival și-a făcut debutul grupul vocal „Vlăstarii Slatinei”.
Este vorba despre un grup de elevi de la clasele primare și gimnaziale, care au prezentat două programe de colinde și urături tradiționale.
Ei sunt cei care au deschis ediția 2024, lăsând publicului impresii dintre cele mai bune.
Altă noutate este data festivalului, pe care organizatorii au mutat-o în cea de-a doua zi de Crăciun.
Spectatorii au primit vin, ceai și friptură
Gazde primitoare, slătinenii s-au pregătit cum se cuvine, pentru acest amplu eveniment.
Pe lângă spectacolul propriu-zis, cei prezenți au primit din partea casei vin fiert, ceai cald și porții de friptură rumenită la ceaun.
Organizatorii au dăruit grupurilor și formațiilor participante tradiționalul colac de sărbători, care simbolizează armonia și prosperitatea.
Festivalul de datini și obiceiuri din comuna Slatina s-a desfășurat timp de trei ore.
În fața publicului au evoluat Ansamblul „Izvor de Slatină”, Grupul „Plăieșii” din Mălini, Florile Găineștiului, solistat Cornelia Ștefan, Ceata din Vadu Moldovei și Grupul vocal din Valea Moldovei.
Din program nu au lipsit Jocul cel Mare și Jianul, specifice comunei Slatina, urșii, caprele și urătorii.