Accesări: 49578

Doliu în mediul universitar sucevean. Lectorul doctor Gabriela Rangu s-a stins din viață la doar 50 de ani. A fost unanim apreciată de profesorii și studenții Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Fălticeneanca Gabriela Rangu s-a remarcat prin activitatea didactică, dar și prin calitățile intelectuale și umane.

Ea este descrisă de colegi ca un specialist, un profesor formidabil, un om cu un suflet generos și o minte frumoasă.

Lectorul universitar doctor Gabriela Rangu a predat la catedra de Limba și Literatura Engleză din cadrul Facultății de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. Era specializată în literatură post-modernistă americană.

”S-a stins așa cum a și trăit, discret și parcă temându-se ca nu cumva să încurce pe cineva. De COVID sau nu vom vedea.”, a scris Mihai Dimian, prorectorul Universității Suceava. „Atât colegii cât și studenții îi vom resimți profund lipsa. Drum lin, Gabi Rangu!”

Mahanu Design

Gabriela Rangu s-a născut la Fălticeni pe 4 septembrie 1969.

A studiat în orașul natal, fiind absolventă a Licelui „Nicu Gane”, promoția 1984-1988. Studiile superioare le-a urmat la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava.

În anul 1996 s-a titularizat la aceeași facultate, specializarea română-engleză, iar 10 ani mai târziu și-a dat doctoratul în filologie cu teza Metatheory and Fiction. Theoretical Representations in Anglo-American Postmodernist Fiction.

Vestea morții Gabrielei Rangu a căzut ca un trăsnet asupra colectivului de la universitate. Luminița Turcu, decanul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, un alt cadru universitar din Fălticeni, i-a fost prietenă apropiată și colegă la catedra de engleză.

„Sunt profund îndurerată de această pierdere! Gabriela mi-a fost foarte apropiată.”, ne-a declarat conferențiarul universitar doctor Luminița Turcu. „Era un om cu o minte foarte frumos utilată. O persoană minunată, cu atât de multe calități. Colegii au apreciat-o foarte mult, la fel și studenții.”

Lectorul doctor Gabriela Rangu a parcurs pas cu pas etapele dezvoltării didactice din mediul universitar fiind, pe rând, preparator, asistent și lector.

A publicat numeroase studii și lucrări științifice de specialitate. Ani la rând s-a ocupat de editarea revistei catedrei de engleză și a avut un aport major la dezvoltarea studiilor de anglistică de la Universitatea Suceava, contribuție apreciată la nivel național de specialiști în domeniu.

Făticeneanca Gabriela Rangu a fost membru fondator al Fundaţiei Internaţională pentru Cultură şi Ştiinţă “Ştefan Lupaşcu”, membru al “Societăţii Europene de Studii Anglistice – ESSE”, membru al “Societăţii Române de Studii Anglistice şi Americane –SRSAA”, membru al Central European Association for Canadian Studies și membru fondator Alumni.

De-a lungul carierei ea a fost membru ales în Consiliul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării și în Senatul USV.

„Colectivul de engleză al Facultății de Litere și Științe ale Comunicării de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava trece printr-o profundă durere, pricinuită de pierderea neașteptată a prețuitei noastre colege, doamna lector universitar doctor Gabriela Rangu, profesor dedicat, iubit și apreciat de generații întregi de studenți.

Absolventă a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava și doctor în Filologie al Universității ”AI. I. Cuza” din Iași, doamna lector doctor Gabriela Rangu a fost specialist în postmodernism și literatură postmodernă.”, se arată în comunicatul Universității din Suceava.

„Spiritul ei lucid – dezbărat de dogme, șlefuit prin lectură și limpezit prin nesfârșite interogații –, umorul fin și sufletul generos o așezau întotdeauna deasupra micimii și irosirii cotidiene, conferindu-i un loc aparte în sufletul colegilor și al studenților săi. Va dăinui în amintirea noastră ca un portret al celei mai fericite îngemănări dintre frumusețea minții și cea a sufletului.

Suntem alături, cu gândurile cernite, de colegul nostru, lector universitar doctor Alexandru Diaconescu, de familie și de prieteni și îi vom păstra mereu amintirea vie. Dumnezeu s-o odihnească!”

Gabriela Rangu va fi înmormântată la Suceava.

ȘTIRI