Tradițiile din perioada sărbătorilor de iarnă sunt prezentate la Festivalul „Datini și tradiții la Slatina”Rural

Tradițiile din perioada sărbătorilor de iarnă sunt prezentate la Festivalul „Datini și tradiții la Slatina”

       Accesări: 4357

Păstrează și promovează tradițiile din perioada sărbătorilor de iarnă. Autoritățile comunei Slatina organizează și în acest Festivalul „Datini și tradiții la Slatina” care se va desfășura pe 27 decembrie. Manifestarea aduce în atenție cete de colindători, de mascați și ansambluri de datini și obiceiuri, reînvie adevăratele tradiții ale iernii din satele românești.

Evenimentul se va desfășura în Lunca Mănăstirii Slatina, începând cu ora 12.30.

Spectacolul reunește formații de tineri și grupuri de copii din satele Herla, Găinești și Slatina, dar și invitați din localități precum Boroaia, Drăgușeni și Mălini.

Pe scenă va evolua tinere talente locale ce fac parte din nou înființatul „Izvor de Slatină”, îndrumat de profesoara Oana Șorodoc, și grupul „Domnița Ruxandra”, coordonat de profesorul Ilie Vasilovici.

Urșii, caprele, dobașii și vânătorii vor fi aduși de mascați care vor interpreta „Jocul cel Mare”, una dintre cele mai vechi și reprezentative tradiții de Anul Nou pentru slătineni.

La fel de cunoscut pentru localnici este și Jianul de la Găinești, cu o suită de scenete amuzante, dar și pline de tâlc.

Grupul Psaltic „Iacov Protopslatul” va păși pentru prima dată la Festivalul „Datini și tradiții la Slatina”, la fel ca și Grupul „Dor de Drăgușeni”, alcătuit din elevi ai Școlii Gimnaziale „Luca Gavril”, îndrumați de profesorii Mihaela și Petrică Munteanu.

Punctul culminat al evenimentului va fi semnat de Ceata de la Boroaia și Plăieșii din Mălini, care vor oferi un program artistic bogat, cu jocuri și cântece specifice perioadei sărbătorilor de iarnă.

Festivalul „Datini și tradiții la Slatina” este organizat de Primăria și Consiliul Local Slatina în parteneriat cu școlile din Slatina, Găinești și Herla.

ȘTIRI