Spectacol de excepție desfășurat la Fălticeni. Câteva mii de spectatori au asistat la Festivalul datinilor de iarnăEveniment

Spectacol de excepție desfășurat la Fălticeni. Câteva mii de spectatori au asistat la Festivalul datinilor de iarnă

       Accesări: 4126

Sărbătorile de iarnă în spațiul românesc încep cu sărbătoarea Sfântului Andrei și se încheie cu sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. În tot acest timp se succed obiceiuri și datini populare cu semnificații aparte. Un amplu eveniment care reunește cele mai vechi și frumoase datini de Crăciun și Anul Nou este organizat la Fălticeni.

„Sfântă-i brazda plugului” este manifestare de tradiție, anul acesta fiind derulată ediția cu numărul 15.

Colindători, urători, mascați, urși, capre, cerbi, arnăuți, mădămi, căiuți, țigani și ofițeri, au venit în număr mare i-au încântat pe spectatori cu obiceiuri vechi de pe Valea Șomuzului, de la poalele Stânișoarei și de pe Valea Moldovei.

Pe fondul restricțiilor privind cheltuielile bugetare, ediția 2023 s-a concretizat cu sprijinul mai multor agenți economici din Fălticeni, Suceava și din alte localități ale județului care, astfel, au asigurat continuitatea evenimentului.

Organizatorii din acest an au fost Primăria Municipiului Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Asociația Culturală „Vatra Satului”.

Evenimentul s-a desfășurat în centrul municipiului Fălticeni, începând cu ora 16.

Gazele ediției din acest an, în calitate de prezentatori, au fost interpreta Lenuța Rusu și învățătorul Vasile Budușanu.

Localnici și oaspeți din împrejurimi au venit în a treia zi de Crăciun, la sărbătoarea Sfântului Ștefan, să se întâlnească nu doar cu păstrătorii tradițiilor de iarnă, ci și cu interpreți îndrăgiți de muzică populară.

Amalgamul de datini și recitaluri s-a dovedit un produs artistic de succes, gustat de publicul spectator.

Nume consacrate au urcat pe scena din centrul municipiului Fălticeni.

Au onorat cu prezența Ceata de la Boroaia, Străjerii din Dolhești, Ansamblul Bogdana, Cerbul din Sasca Mică, Banda lui Harap din Drăgușeni, Căldărarii din Forăști sau Ansamblul „Flori de Mălin”.

Aceștia, dar și alții, precum Urșii din Preutești, Ceata din Vadu Moldovei, Cerbul din Baia, Ceata din Liteni, Caprele din Dolhasca au prezentat jocuri autentice, specifice localităților de unde provin.

Cetele de colindări și urători, precum Ansamblul „Flori de Măr” Râșca, Grupul „Moldava” Fălticeni s-au alăturat mascaților, spectacolul fiind, unul complet.

Artiști îndrăgiți, precum Marius Zgâianu, Petronela Rusu, Călin Brăteanu, Nicoleta Hafiuc, Ciprian și Doina Petroaie, Lenuța Rusu, Constantin Bahrin, au fost prezenți la ediția din acest an.

Un moment aparte l-a constituit sărbătorirea prezentatoarei Lenuța Rusu, profesor și îndrumătorul grupului Moldava, care și-a sărbătorit ziua de naștere pe 27 decembrie, în ziua evenimentului.

Tradițiile de iarnă au fost prezentate unui public dornic să revadă datini din satele zonei Fălticeni. Ediția din acest an s-a dovedit nu doar una cu numeroși invitați, ci și una cu cele mai ridicate audiență.

Potrivit estimărilor făcute de jandarmi și organizatori, aproximativ 7.000 de persoane au participat la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă. Ediția din acest an poate fi urmărită integral pe canalul You Tube al cotidianului Cronica de Fălticeni.

ȘTIRI