Slujbă de sfințire la Mănăstirea Sfântul Mina. Cel mai mare clopot fabricat în România răsună de pe Dealul MănăstiriiReligie

Slujbă de sfințire la Mănăstirea Sfântul Mina. Cel mai mare clopot fabricat în România răsună de pe Dealul Mănăstirii

       Accesări: 3706

Duminică întreit binecuvântată. Ultima zi din calendarul lunii iulie a prilejuit un eveniment la Mănăstirea Sfântul Mucenic Mina din satul Roșiori. Duminică s-a desfășurat sfințirea clopotului mare, în prezența unui sobor de arhierei, preoți și diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

Numeroși credincioși din județele Moldovei, dar și din alte localități de pe cuprinsul țării, au ținut să asiste la acest moment unic.

Ierarhii au fost primiți cu căldură de obștea mănăstirii, ce numără doar șapte viețuitori, și de starețul acesteia, arhimandritul Varnava.

Pregătiri pentru un eveniment așteptat cu bucurie

Sfințirea clopotului este cel de-al cincilea eveniment care marchează existența acestui așezământ monahal, ridicat din anul 1995 pe locul vechii mănăstiri demolate de autoritățile comuniste.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Până acum au fost trei sfințiri, ale bisericii mari și a celor două paraclise. Un alt eveniment este și aducerea Icoanei Făcătoare de Minuni „Umilenia”, din Rusia, o copie a acesteia fiind păstrată în incinta bisericii.

Pregătirile pentru acest nou moment important au fost făcute din timp.

Bisericile au fost primenite ca pentru sărbătoare, la fel și turnul clopotniței care a fost pictat. Amenajările exterioare au contribuit și acestea la înfrumusețarea mănăstirii.

Gospodinele din satele Ruși și Roșiori au pregătit bucatele pentru oaspeți și 3.000 de pachete alimentare pentru pelerini, în timp ce bărbații au dat și ei o mână de ajutor monahilor.

Ziua sfințirii clopotului a fost așteptată cu bucurie de credincioși și de călugări, fiind un moment de mare însemnătate.

Numeroși binefăcători au contribuit financiar la realizarea acestuia, având mulțumirea că fapta lor va avea ecouri, la propriu și la figurat, tot timpul.

Cel mai mare clopot fabricat în România răsună de pe Dealul Mănăstirii

Clopotul este realizat de un meșter român din Baia Mare. Este cel mai mare obiect de acest gen realizat vreodată în țara noastră. Realizat dintr-un aliaj de bronz, turnat în Olanda, clopotul cântărește 10 tone.

Așezat în curtea mănăstirii, obiectul este acționat cu ajutorul unui sistem electronic.

Clopotul este acordat în nota „Mi” și poate fi auzit până la o distanță de 70 km, spune meșterul care l-a realizat pentru Mănăstirea Sfântul Mina.

Sfințirea clopotului a fost săvârșită de Preasfinții Sofronie (Episcop al Sucevei), Iosif (Episcop al Botoșaniului), Dionisie (Episcop al Galațiului) și David (Episcop al Neamțului), după oficierea Sfintei Liturghii în paraclisul Maicii Domnului „Umilenia”.

La cuvântul de învățătură, Prea Sfințitul Dionisie a subliniat rolul unei astfel de lucrări pentru folosul obștii mănăstirii și al comunității creștine, corelată cu celelalte fapte bune care pun în lumină și aduc mântuirea.

Arhimandritul Varnava, starețul mănăstirii, s-a adresat cu un cuvânt de mulțumire în care a punctat contribuția esențială a creștinilor, care au materializat un obiect de mare preț care va dăinui în timp.

ȘTIRI