Școlile și colegiile din Fălticeni se pot înscrie în Campionatul Reciclării. Premii până la 100.000 de leiEducație

Școlile și colegiile din Fălticeni se pot înscrie în Campionatul Reciclării. Premii până la 100.000 de lei

       Accesări: 228

Reciclarea aduce fonduri consistente pentru educație. Școlile și colegiile din municipiul Fălticeni se pot înscrie într-un nou concurs pe teme ecologice ce se va desfășura la nivel național. Înscrierile au început pe 13 martie și se vor încheia pe 20 mai.

Se numește Campionatul Reciclării și este prima campanie națională de educație pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanție-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Proiectul se adresează doar unităților de învățământ primar, gimnazial și liceal din mediul urban și vine ca un răspuns la nevoia a promova Sistemul de Garanție-Returnare în rândul populației și de a-i aduce mai aproape de acest tip de infrastructură.

Unitățile de învățământ din Fălticeni se pot înscrie pe platforma campionatul-reciclarii.ro.

Campania se va desfășura în perioada martie – august.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Cât pot câștiga școlile

Campionatul Reciclării reprezintă o oportunitate pentru cadrele didactice de a dobândi cunoștințe de educație pentru mediu atât de necesare pentru a fi predate elevilor în Săptămâna Verde, precum și o oportunitate de a pune în aplicare cunoștințele teoretice privind gestionarea deșeurilor.

Pe lângă activitatea de colectare separată a deşeurilor, proiectul integrează două activităţi cheie de educaţie ecologică. Într-o primă etapă, cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noţiunile de bază de educaţie ecologică şi vor învăţa cum să susţină ore de educaţie pentru mediu.

Școlile vor putea câștiga premii în valoare totală de peste 250.000 lei.

Organizatorii vor acorda 10 premii, premiul I – 100.000 lei, premiul II – 50.000 lei, premiul III – 25.000 lei și șapte premii regionale în valoare de 12.500 lei. Premiile vor consta în investiții în infrastructura educațională a unităților de învățământ, în funcție de nevoile acestora și contravaloarea sumei câștigate.

Sesiuni de formare pentru profesori

Proiectul național de educație ecologică și colectare separată a deșeurilor, „Campionatul Reciclării”, este dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și RetuRO.

Într-o primă etapă, cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noțiunile de bază de educație ecologică și vor învăța cum să susțină ore de educație pentru mediu.

Cea de-a doua etapă constă în facilitarea, de către cadrele didactice, a cursurilor propriu-zise de educație ecologică pentru elevi.

Proiectul se adresează atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților, care sunt invitați să contribuie la activitatea de colectare a deșeurilor și să susțină astfel școala din comunitatea lor.

Inițiativa vine în întâmpinarea programului național Săptămâna Verde și subscrie obiectivelor Strategiei Naționale de Educație privind Mediul și Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României.

Sistemul de Garanție-Returnare va trebui implementat începând cu 30 noiembrie 2023.

În primul an de implementare a sistemului, este preconizată o rată de recuperare a ambalajelor de sticlă, plastic și metal de 65%, iar în cel de-al treilea an de implementare, rata va ajunge la 85-95%.

Calendarul competiției

 • Activitatea de înscriere a unităților de învățământ: 13 martie – 20 mai
 • Activitatea de educație ecologică destinată profesorilor „Eco-Profesori”: 20 martie – 22 mai
 • Activitatea de educație ecologică destinată elevilor „Eco-elevi”: 24 martie – 26 mai
 • Activitatea de colectare deșeuri: 24 martie – 31 mai
 • Activitatea de susținere prin Kaufland Card: 24 martie – 31 mai

Calendar proiect

 • Activitatea de înscriere a unităților de învățământ: 13 martie – 20 mai
 • Activitatea de educație ecologică destinată profesorilor „Eco-Profesori”: 20 martie – 22 mai
 • Activitatea de educație ecologică destinată elevilor „Eco-elevi”: 24 martie – 26 mai
 • Activitatea de colectare deșeuri: 24 martie – 31 mai
 • Activitatea de susținere prin Kaufland Card: 24 martie – 31 mai
 • Activitatea de jurizare: 1 iunie – 14 iunie
 • Activitatea de premiere: 15 iunie
 • Activitatea de dotări/amenajări/achiziții: 15 iunie – 31 august

ȘTIRI