Școala ”Vasile Tomegea” s-a remarcat prin noi acțiuni ecologice. Elevii și profesorii au primit al doilea Steag VerdeEducație

Școala ”Vasile Tomegea” s-a remarcat prin noi acțiuni ecologice. Elevii și profesorii au primit al doilea Steag Verde

       Accesări: 876

Activități de succes răsplătite cu un premiu pe măsură. Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” au primit al doilea Steag Verde, un premiu prin care sunt confirmate implicarea, dimensiunea și calitatea programelor de educație ecologică derulate. Unitatea de învățământ din comuna Boroaia s-a remarcat prin diversitatea acțiunilor organizate, accentul fiind pus pe diversitate și inedit.

În urmă cu 12 ani, școala obținea primul Steag Verde.

Activitățile premiate cu cel de-al doilea steag au fost desfășurate după metoda celor șapte pași propuși de programul Ecoșcoala care mizează pe calitatea educaţiei, valori etice, valorizarea resurselor mediului ambiental, consecvenţă, transfer de idei și schimbarea mentalităţilor.

Școala Gimnaziale „Vasile Tomegea” are un Comitet Eco care a identificat problemele de mediu de la nivelul comunității, dar și soluții la acestea prin consultarea cadrelor didactice.

Ideile sunt puse în practică prin programe desfășurate împreună cu elevii, pentru sensibilizarea și educația lor în ceea ce privește grija față de natură.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Unitățile școlare care trec cu bine vizita de evaluare sunt premiate cu Steagul Verde și primesc calitatea de Eco-Școală.

Pentru rezolvarea sau ameliorarea problemelor de mediu identificate, comitetul Ecoșcoala a propus amenajarea de pubele colorate corespunzător pentru colectarea selectivă a deșeurilor, montarea de afişe, cu îndemnuri ecologice pe holurile din școală și în sălile de clasă, realizarea de panouri eco-școală cu îndemnuri de protecție a mediului și adoptarea unui comportament pro-activ, amenajarea spaţiului verde din curtea şcolii, îmbunătăţirea stării de igienă a spaţiului şcolar, organizarea de acțiuni de ecologizare a spațiului din jurul școlii și a centrului civic al comunei cu ajutorul elevilor din școală.

Copiii și profesorii lor au participat la acțiuni de ecologizare alături de Ocolul Silvic Fălticeni, apoi în proiectul național „Curățăm România”, campanie de ecologizare care își propune să schimbe comportamentul populației prin responsabilizarea individuală în ceea ce privește protecția mediului. În parteneriat cu Primăria comunei Boroaia, elevii claselor IV-VIII, de la școlile din comună, au ecologizat spațiile din jurul școlilor din comună și albia pârâului Saca.

De Ziua mondială a alimentației, elevilor boroieni li s-au amintit despre importanța alimentației sănătoase pentru creșterea și dezvoltarea lor, iar la Carnavalul toamnei au fost evidențiate frumusețile şi bogățiile pe care le oferă natura, în acest superb anotimp, trezesc in noi impulsul creativ.

Elevii și profesorii au pus în valoare parfumul și culorile toamnei, prin realizarea unor lucrări originale, ce au valorificat potenţialul creativ al preşcolarilor şi şcolarilor.

Activitatea ”Carnavalul Toamnei” s-a desfășurat pe mai multe secțiuni: desen, creații literare, „Colțul Toamnei”, costume și gustări sănătoase făcute în casă.

Capitolul creativitate a fost subliniat prin programul „Eco-mărțișor pentru Mama”, în cadrul căruia au fost realizate mărțișoare și felicitări dedicate celei mai dragi ființe din viața lor. Elevii claselor primare și gimnaziale și preșcolarii au ales materiale variate pentru activitatea lor, iar produsele lor au ajuns în expozițiile organizate în sălile de clasă și pe holul școlii.

Copiii și îndrumătorii lor au demonstrat că activitatea de reciclare este una posibilă și reală și cu ajutorul creativității și a lucrului în echipă pot fi obținute rezultate frumoase și valoroase.

Toate aceste activități au fost completate cu acțiuni dedicate îngrijirii spațiilor verzi. În perioada primăverii au fost plantate flori, iar spațiile verzi au fost igienizate.

Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” din Boroaia este în programul Eco-Școala de 12 ani, timp ȋn care proiectele i-au apropiat pe elevi de natură prin fiecare acțiune, anul acesta unitatea din comuna Boroaia primind cel de-al doilea steag verde.

Elevii și profesorii boroieni au obținut pentru prima dată Steagul Verde în anul 2010 și l-au păstrat în cadrul reevaluărilor din anii 2012, 2014, 2016, 2018, 2020. Activitatea micilor ecologiști a fost răsplătită cu plachete în 2016, 2018, 2020 și 2022.

În egală măsură, reprezentanții fiecărui colectiv de elevi au fost răsplătiți anul acesta cu câte o medalie de ”Voluntar Eco” pentru implicarea în proiectele desfășurate și menținerea comunicării dintre coordonatorii proiectelor eco-școala și elevi.

Activitățile menționate au fost desfășurate în colaborare cu Centru Carpato-Danubian de Geogologie prin intermediul programului internațional Eco-Școala.

ȘTIRI