Educația are prioritate. Proiectele pentru modernizarea infrastructurii școlare din municipiul Fălticeni au atras în ultimii ani fonduri de zeci de milioane de lei, de care au beneficiat toate unitățile de învățământ din oraș. La ora actuală sunt în desfășurare investiții de amploare, cu fonduri externe, pentru reabilitarea Școlii „Alexandru Ioan Cuza” și pentru modernizarea internatului Colegiului Național „Nicu Gane”.
În viitorul apropiat urmează reabilitarea și consolidarea clădirii Colegiului „Vasile Lovinescu”.
Din bugetul local au fost alocate fonduri consistente pentru construirea noii cantine de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” și amenajarea noii săli de sport de la Școala Gimnazială „Ion Irimescu”.
Ambele proiecte sunt aproape de finalizare.
Sala de sport urmează să fie recepționată luna viitoare și dată în folosință cât mai curând posibil.
Lucrările au început în primăvara anului trecut, după demolarea vechii săli, improprie ca spațiu.
Noua sală este cea mai modernă și mare sală de sport școlară din Fălticeni. Dispune de 400 de metri pătrați și va putea fi utilizată pentru practicarea mai multor sporturi de masă: volei, baschet, handbal, mini-fotbal.
Primarul Cătălin Coman spune că dimensiunile sălii de sport permit desfășurarea orelor de educație fizică pentru două clase odată, iar condițiile oferite sunt deosebite.
Elevii beneficiază de două vestiare, fiecare cu grupuri sanitare individuale.
Sala de sport este echipată cu sistem de lumini LED și convectoare pentru căldură și aer rece pe timp de vară. Pardoseala este acoperită cu un covor special, din material cauciucat rezistent la uzură și foarte aderent.
Obiectivul integrează și sala centralei prin intermediul căreia școala este alimentată cu agent termic.
Un element de noutate la nivel local îl constituie sistemul pentru stingerea incendiilor, alcătuit dintr-un rezervor de 75 de tone de apă, care se umple automat, dotat pompe și un generator de energie electrică.
Un detaliu important îl constituie sistemul „perdea de apă” care va fi montat sub streașina sălii, în fapt un tub special prin care va ieși apa cu presiune pentru protejarea pereților în cazul unui incendiu izbucnit în exterior, la corpul școlii.
Rezerva de apă, susține primarul Cătălin Coman, va putea fi folosită de pompieri, va punct de alimentare în cazul unui incendiu declanșat la blocurile din apropiere, la piață. poliție sau alte obiective din această zonă.
Dotări din fonduri locale și europene
După recepția sălii de sport, urmează dotarea cu echipamente, fileu, spaliere, mingi, jaloane, saltele și multe altele.
Acestea sunt în mare parte achiziționate atât din fonduri locale, cât și europene.
Sala de sport este realizată, ca și construcție, în proporție de 99%.
Mai sunt mici detalii de pus la punct și de echipat sala cu un sistem care trebuie să sosească din străinătate.
Cel mai probabil, profesorii Școlii „Ion Irimescu” vor putea susține orele de educație fizică și sport începând cu luna noiembrie.
Școli și colegii cu săli de sport modernizate
Odată cu acestă investiție, capitolul investiții în săli de sport este aproape închis.
Toate cele patru școli și trei colegii dispun de săli moderne și spațioase, la standarde actuale.
În ultima perioadă au fost modernizate cele două săli de sport ale Colegiului Național „Nicu Gane”. Și la sala de sport de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” au fost făcute investiții, fiind schimbate covorul cauciucat și tâmplăria.
Anul trecut au fost executate ample lucrări de modernizare și la interiorul Sălii „Gabriel Udiștenu” aflată în apropierea stadionului „Nada Florilor”.
Anul viitor urmează să fie modernizată la interior și sala de sport de la Colegiul „Vasile Lovinescu”.