Șapte ierarhi și 40 de preoți au oficiat sfințirea noului lăcaș al Mănăstirii „Sfintele Mironosițe” din comuna RâșcaReligie

Șapte ierarhi și 40 de preoți au oficiat sfințirea noului lăcaș al Mănăstirii „Sfintele Mironosițe” din comuna Râșca

       Accesări: 4425

Zi încărcată de bucurie și binecuvântare. Noul lăcaș al Mănăstirii „Sfintele Mironosițe” din comuna Râșca s-a îmbrăcat cu haina sfințirii, numeroși clerici și credincioși fiind prezenți la acest eveniment. Șapte arhierei au oficiat duminică, 15/28 iulie, slujba de târnosire, după care, în altarul de vară, au săvârșit Sfânta Liturghie.

Alți 40 de preoți au fost prezenți la sfințirea noii biserici din cadrul așezământului monahal ce aparține Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.

Pelerini din toate colțurile țării au ținut să fie prezenți la evenimentul religios. Aceștia au venit în număr mare încă de sâmbătă seara, la slujba Veceriei și Privegherii.

Vremea caldă și frumoasă a fost în ton cu sfințirea.

Pregătirile au fost făcute din timp. Obștea mănăstirii alături de alți creștini binevoitori s-au implicat la muncile organizatorice dinaintea evenimentului.

3.000 de pachete cu alimente au fost pregătite pentru pelerini, corturi pentru agapa creștină și altarul de vară pentru Sfânta Liturghie.

Sfințirea lăcașului, situat în satul Buda, nu departe de Slătioara, sediul Mitropoliei Ortodoxe de Stil Vechi, s-a dovedit un eveniment aparte. Pelerinii s-au rugat împreună cu preoții și arhiereii, au primit binecuvântare și s-au încărcat sufletește.

Slujba de târnosire s-a desfășurat dis de dimineață, conform tipicului bisericesc în care Sfânta Masă este unsă cu mir, îmbrăcată și sigilată, nu înainte de în centrul acesteia să fie așezate moaștele unor sfinți.

Rugăciunile și ritualul specific au întregit târnosirea, cel mai important moment din existența unei biserici.

Cei șapte ierarhi au slujit la ziua sfințirii alături de 40 de preoți și diaconi, stareți de mănăstire și arhimandriți.

La eveniment au participat 8.000 de persoane, care au avut posibilitatea de a se închina în Sfântul Altar.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii au primit cuvântul de învățătura al Prea Sfințiților Flavian și Sofronie, care au subliniat importanța sfințirii unui lăcaș de cult, rolul înnoitor și înălțător la bisericii în viața fiecărui om.

Ierarhii i-au îndemnat pe credincioși, totodată, să fie atașați de valorile morale și creștine, mereu aproape de semeni și de biserică, să înfăptuiască binele și să sporească în credință.

Noua biserică este ridicată pe locul celei vechi, însă dimensiunile acesteia sunt cu mult mai mari. Pictura murală, catapeteasma și candelabrele sunt impresionante.

Meșteri din Republica Moldova au pictat într-un mod deosebit lăcașul cu hramul „Sfintele Mironosițe” în nuanțe pastelate, dându-i un aer de monumentalitate, în timp ce catapeteasma este îmbrăcată integral în foiță de aur.

Strănile, realizate de doi preoți, sunt sculptate în lemn masiv, la fel ca și ușile.

Noua biserică este acum încăpătoare și luminoasă, potrivită nevoilor așezământului, dar și comunității locale.

Lucrările au durat trei ani și trei luni de la punerea pietrei fundamentale.

Principalul ctitor al noii biserici este omul de afaceri Mihai Năstacă, administratorul firmei Haiducul, cel care și-a propus să ajute mănăstirea din comuna natală. Alături de antreprenor, la ziua sfințirii, au fost membrii familiei.

Ajutorul oferit de antreprenor și cel al altor ctitori și binefăcători este neprețuit și nu va fi uitat niciodată, după cum spune schimonahia Tatiana Anghel, stareța acestei mănăstiri care s-a înnoit și înfrumusețat spre cinstea Sfintelor Mironosițe.

Mănăstirea „Sfintelor Mironosițe” numără 20 de maici și datează de aproximativ 60 de ani.

Terenul pe care se află așezământul monahal este donația făcută de monahia Teodosia, un loc, astăzi, binecuvântat cu un nou proaspăt sfințit, clopotniță, trapeză și corp de chilii.

Două maici s-au stabilit pe acest loc, în anul 1960, când construirea unei biserici era un act de mare curaj.

Abia patru ani mai târziu s-au putut muta în primele chilii, iar după alți câțiva ani au fost construite, treptat, biserica, de dimensiunile unui paraclis, ce a dăinuit până în 2021, apoi bucătăria și celelalte dependințe.

De-a lungul timpului, mănăstirea s-a dovedit un leagăn al credinței, loc de pelerinaj și rugăciune pentru numeroși credincioși.

Cu prilejul sfințirii noii biserici, ierarhii au așezat și al doilea hram, închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

ȘTIRI