Rudele și prietenii și-au luat rămas bun de la Elena Aioanei. Șase arhierei au oficiat slujba de înmormântareLocal

Rudele și prietenii și-au luat rămas bun de la Elena Aioanei. Șase arhierei au oficiat slujba de înmormântare

       Accesări: 5366

Omagiu adus unei persoane prețuite de comunitatea locală, în mediul clerical și filantropic. Elena Aioanei, mama Prea Sfințitului Timotei, a fost înconjurată de numeroși oameni înainte de a fi condusă pe ultimul drum. Tristețea copleșitoare, lacrimile și privirile îngândurate au „mărturisit” în locul cuvintelor.

Biserica Albă din Rădășeni, locul unde Elena și soțul Miron s-au cununat, și unde și-au botezat și cei doi fii, Gabriel și Dănuț, s-a dovedit neîncăpătoare pentru care au ținut să-și ia rămas bun de la distinsa doamnă Aioanei.

S-a stins din viață la vârsta de 80 de ani.

Faptele Elenei Aioanei au fost evocate în discursuri ample, în cadrul prohodirii, care au accentuat simplitatea, virtuțile și credința de care a dat dovadă pe parcursul unei existențe puse în slujba înfăptuirii binelui.

Și-a dedicat viața familiei și filantropiei, urmând învățăturilor creștine.

Viață înălțătoare

S-a născut în perioada celui de-al doilea război mondial, în anul 1942, într-o familie de oameni simpli din Rădășeni. Și-a păstrat simplitatea pentru tot restul vieții, una marcată de câteva încercări grele: pierderea unui fiu și, mai apoi, a soțului.

Însă bucuriile de mamă au devenit mai intense prin fiul Gabriel, astăzi Prea Sfințitul Timotei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a luat calea monahismului, urcând trepte ierarhice și căutând valorile credinței la marii duhovnici ai vremii.

În ultimii ani de viață, Elena Aioanei și-a continuat misiunea de mamă, dar și de filantrop, fiind implicată în numeroase acțiuni de binefacere pentru cei săraci, orfani sau aflați în alte nevoi. S-a remarcat ca lider al Societății Femeilor Ortodoxe Române, filiala Fălticeni, prin campaniile desfășurate și la nivelul parohiilor.

În viața privată era o binefăcătoare discretă, deschizând ușa inimii, dar și a casei celor care îi cereau sprijinul, oameni simpli, dar și preoți sau ierarhi.

Slujbă oficiată de șase arhierei și peste 100 de preoți

Dimensiunea prețuirii celor din jur s-a văzut și prin mulțimea florilor care înconjurau trupul neînsuflețit al Elenei Aioanei, alături de mesajele de condoleanțe transmise de rude, prieteni, apropiați, parohii și protopopiate.

Două tablouri, portret, au fost așezate lângă sicriul înconjurat de sute de flori.

Slujba de înmormântare a fost una deosebită și impresionantă, asta pentru că serviciul religios a fost oficiat de un sobor format din șase arhierei, Prea Sfințitul Damaschin Dorneanul (Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților), Prea Sfințitul Macarie (Episcopul Europei de Nord), Prea Sfințitul Lucian (Episcopul Caranșebesului), Prea Sfințitul Antonie (Episcop de Bălți), Prea Sfințitul Ieronim (Episcopul Daciei Felix) și Prea Sfințitul Varlaam (Episcop vicar Patriarhal).

Au participat peste 100 de preoți din mai multe protopopiate, 12 diaconi, stareți și starețe, monahi și monahii veniți să se roage la trecerea în eternitate, un gest de prețuire pentru Elena Aioanei. Au luat parte și reprezentanți ai autorității comunei Rădășeni, alături de numeroși localnici.

Cântările la strană au aparținut cunoscutului grup psaltic Tronos, al Catedralei Patriarhale, cel mai cunoscut și valoros grup de muzică bizantină de la noi din ţară.

Discursuri care au ajuns la suflet

Spre finalul slujbei, au fost rostite mai multe discursuri, care au pus la loc de cinste frumusețea sufletească și rolul de mamă desăvârșită, pe care Elena Aioanei le-a pus în centrul vieții sale.

Au luat cuvântul Prea Sfințitul Macarie (Episcopul Europei de Nord), scriitorul Grigore Ilisei, un apropiat și prieten al familiei Aioanei, și Prea Sfințitul Damaschin Dorneanul (Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților).

Prea Sfințitul Varlaam (Episcop vicar Patriarhal) i-a adresat Prea Sfințitului Timotei mesajul de condoleanțe al Patriarhului Daniel.

Rudele, prietenii și apropiații și-au luat rămas bun de la Elena Aioanei, purtând în mâini lumina lumânărilor, lacrimi pe obraji și sintagma iertării. Dumnezeu s-o ierte!

ȘTIRI