Restaurată după un secol. Icoana făcătoare de minuni „Portărița” de la Rădășeni revine la frumusețea de odinioară. Biserica Albă s-a înnoit pentru sfințireReligie

Restaurată după un secol. Icoana făcătoare de minuni „Portărița” de la Rădășeni revine la frumusețea de odinioară. Biserica Albă s-a înnoit pentru sfințire

       Accesări: 2050

Înfrumusețată pentru un dublu eveniment. Icoana făcătoare de minuni „Portărița” a fost restaurată integral, spre bucuria credincioșilor și a preoților parohi. Momentul nu a fost ales la întâmplare, pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la așezarea acesteia în biserica din comuna Rădășeni.

Meșteri de la Atelierele Patriarhiei Române din București s-au ocupat de restaurarea icoanei realizată la Muntele Athos spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cu ocazia acestor lucrări, au fost restaurate lemnul și pictura și ferecătura, toate pe cheltuiala Prea Sfințitului Timotei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fiul al satului Rădășeni.

Lucrările au durat aproape trei luni, odorul fiind adus la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel la începutul lunii mai.

Dorința preoților Petru Irimescu și Constantin Aioanei a fost împlinită, mai ales că icoanei Maicii Domnului „Portărița” i-a fost redată frumusețea de odinioară. Credincioșii spun că icoana a săvârșit nenumărate minuni într-un secol de existență la Biserica Albă.

Realizată la Muntele Athos în anul 1891, icoana a fost adusă în procesiune la Rădășeni, de la Mănăstirea Râșca, unde fusese statornicită de arhimandritul Veniamin Piticariu, în timpul unei mari secete din anul 1921.

La sfârșitul rugăciunilor pentru ploaie, icoana n-a putut fi dusă mai departe. Întâmplarea este confirmata de mulți bătrâni din satul Rădășeni, martori ai acestei minuni.

De atunci, din vara acelui an, icoana Maicii Domnului „Portărița” a rămas pe acest meleag cu oameni evlavioși și la biserica unde se află și astăzi.

Acest moment este redat și în noua pictură din pronaosul bisericii.

Timp de 30 de ani, icoana a fost așezată la Mănăstirea Râșca.

Restaurarea icoanei, ce poartă într-un medalion moaștele sfinților Gheorghe, Haralambie și Ioan cel nou de la Suceava, vine în contextul unui alt eveniment care se va petrece la finalul acestei săptămâni.

Biserica Albă din Rădășeni, așa cum este cunoscută în aceste ținuturi, din nordul Moldovei, va fi resfințită pe 23 mai.

(cv/Trinitas TV)

ȘTIRI