Profesoara Valeria Buzic s-a stins din viață. Avea 81 de ani. Foștii colegi și elevi i-au elogiat calitățile profesionaleLocal

Profesoara Valeria Buzic s-a stins din viață. Avea 81 de ani. Foștii colegi și elevi i-au elogiat calitățile profesionale

       Accesări: 3765

Doliu în mediul educațional local. Unul dintre cei mai buni profesori, care au predat limba franceză în Fălticeni, s-a stins din viață. Valeria Buzic, fost cadru didactic la Școala Generală nr.2, avea 81 de ani.

Cadru didactic exigent, ea și-a iubit profesia, pe care a sluji-o în mod exemplar timp de patru decenii.

Rudele, foștii colegi și elevi regretă trecerea la cele veșnice, Valeria Buzic fiind apreciată în mod unanim ca unul dintre profesorii generației de aur.

Profesorii de franceză din Fălticeni au ținut să transmită un mesaj de condoleanțe familiei.

„În aceste clipe de adâncă tristeţe este foarte greu să ne găsim cuvintele, pentru că nimic nu vă mai poate mângâia sufletul odată cu pierderea fiinţei iubite. Sincere condoleanţe familiei îndoliate!

Ea s-a născut pe 4 octombrie 1942 în satul Găinești, comuna Slatina. S-a remarcat încă de pe băncile școlii primare cu un elev eminent, la școala din localitatea natală.

Studiile preuniversitare le-a desfășurat la Liceul mixt nr.2 din Fălticeni, astăzi Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”. Aici se întâlnește și îi va fi profesoară Magdalena Vultur, un cadru didactic emblematic pentru orașul Fălticeni și pentru catedra de limba franceză, care îi deschide același drum elevei Valeria Buzic.

Debutează ca profesoară, spre mijlocul anilor 60, la Liceul Teoretic din satul Drăgușeni, la 25 de kilometri de Fălticeni, apoi primește transferul la Școala Generală nr.2, astăzi Școala Gimnazială „Ion Irimescu”.

Impresionată nu doar de arhitectura școlii, ci mai ales de colectivul de cadre didactice, Valeria Buzic își dedică restul carierei la această unitate de învățământ din Fălticeni, unde se va consacra ca profesor de elită.

Ridică valoric ștacheta formând elevi cu nivel de pregătire ridicat. Punea un accent deosebit pe pronunția corectă și gramatica limba franceze.

Primește aprecierile profesoarei Magdalena Vultur, elevii pregătiți de Valeria Buzic continuând aprofundarea limbii franceze la Liceul Teoretic „Nicu Gane”.

Printre elevii îndrumați se numără Valentin Purdilă și Liliana Rădulescu, astăzi profesori de limba franceză care continuă munca exemplară la catedră și implementarea valorilor care definesc această profesie.

Liliana Rădulescu spune că profesoara Valeria Buzic era un cadru didactic serios, dedicat, responsabil și cea care a inspirat-o să aleagă atât meseria de profesor, cât și disciplina limba franceză.

Mariana Ianoș, fostă colegă și prietenă, spune că profesoara Buzic era un om de caracter, modest și de încredere. Ca profesoară era riguroasă și exemplară la cursuri.

Timp de peste 30 de ani, Valeria Buzic va modela la Școala Generală nr.2 (astăzi Școala Gimnazială „Ion Irimescu”), generații de elevi întocmai profesorilor de elită care știu să-i valorizeze pe tineri.

Rudele, prietenii și foști elevi au condus-o pe ultimul drum. Slujba de înmormântare s-a desfășurat astăzi la Biserica din Găinești.

Valeria Buzic și-a găsit odihna veșnică în satul natal.

ȘTIRI