Procesiune religioasă în Fălticeni. Ortodocșii de stil vechi au marcat sărbătoarea Adormirii Maicii DomnuluiReligie

Procesiune religioasă în Fălticeni. Ortodocșii de stil vechi au marcat sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

       Accesări: 3438

Eveniment religios desfășurat în zi de sărbătoare. Ortodocșii de stil vechi au marcat luni, 15/28 august, praznicul Adormirii Maicii Domnului printr-o procesiune organizată în municipiul Fălticeni.
Arhierei, preoți și credincioși de la mai multe parohii din zonele învecinate și-au purtat pașii de la Catedrala „Sfinții Constantin și Elena” spre centrul orașului și înapoi.

Procesiunea s-a desfășurat la miezul zilei, după oficierea Sfintei Liturghii, duminică, în ajunul sărbătorii, fiind săvârșită slujba Vecerniei și Privegherii care au inclus Prohodul Maicii Domnului, unul dintre cele mai însemnate imnuri liturgice ale bisericii.

Patru arhierei au fost prezenți al eveniment, Preasfințiții Sofronie, Glicherie, Iosif și David, alături de părintele protoiereu Sebastian Mogârzan, numeroși preoți de la mănăstiri și parohii.

Din partea oficialităților au participat senatorul George Mîndruță și consilierul local Sergiu Sandu, care s-au alăturat celor care au ținut să fie prezenți la evenimentul amintit.

Echipaje ale Poliției Locale și de la Detașamentul de Jandarmi Fălticeni au asigurat un climat de siguranță și bună desfășurare.

Procesiune impresionantă

Bărbați, femei, tineri și copii au purtat steaguri și icoane pe tot parcursul traseului, icoana Adormirii Maicii Domnului, așezată într-un baldachin plin cu flori, fiind în centrul cortegiului.

În fața acesteia, s-au aflat epitaful și un odor vechi de aproape un secol, icoana Adormirii Maicii Domnului adusă de la Ierusalim, de Sfântul Ierarh Glicherie, icoană dăruită bisericii din Rădășeni.

Așa cum se obișnuiește la astfel de manifestări, Sfânta Cruce și Evanghelia au fost purtate în procesiune de preoți, urmați de soborul de arhierei și mulțimea credincioșilor.

Psalții corului mitropolitan „Schimbarea la Față” au înfrumusețat procesiunea, cântând Prohodul Maicii Domnului.

Popasuri pentru rugăciune

Primul popas a fost cel de la Monumentul Eroilor din centrul municipiului Fălticeni, unde steagurile tricolore și cele bisericești au dat culoare acest loc cu însemnătate aparte.

Arhiereii și preoții au oficiat slujba de pomenire pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă, după care, împreună cu cei prezenți, s-au îndreptat spre biserică.

În curtea Catedralei „Sfinții Constantin și Elena” s-a făcut al doilea popas, unde s-au înălțat noi rugăciuni în cinstea Maicii Domnului.

La finalul procesiunii, părintele protoiereu le-a mulțumit ierarhilor, preoților, oficialităților și tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui eveniment, arătând că manifestarea cu caracter spiritual reprezintă un prilej de bucurie sufletească și de cinstire oferită Maicii Domnului.

Cele două icoane praznicale au fost așezate în incinta lăcașului, credincioșii având posibilitatea să se închine după terminarea procesiunii.

ȘTIRI