Primarul Andreica anunță semnarea unui contract de 14 milioane de lei pentru rețeaua de apă din comuna RâșcaRural

Primarul Andreica anunță semnarea unui contract de 14 milioane de lei pentru rețeaua de apă din comuna Râșca

       Accesări: 628

Pași importanți pentru dezvoltare sustenabilă. Comuna Râșca începe să reducă treptat decalajul față de localitățile din zona Fălticeni care au accesat fonduri pentru infrastructură. După obținerea finanțărilor pentru patru proiecte, destinate modernizării și extinderii iluminatului public, dotării școlilor și stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, primarul Andreica reușește să atragă noi fonduri în comunitatea locală.

Edilul comunei Râșca anunță semnarea unui nou contract de finanțare, cel mai mare de până acum, în valoare de 14 milioane de lei.

Documentul a fost parafat astăzi, 16 ianuarie, la București, în prezența ministrului Adrian Veștea.

Fondurile, primite prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” vor fi utilizate pentru înființarea rețelei de apă și dotarea acesteia cu echipamentele și sistemele necesare funcționării.

Ionuț Andreica spune că proiectul tehnic este finalizat, iar singura etapă rămasă este procedura de licitație pentru stabilirea constructorului care va pune în operă rețeaua de apă.

„Semnarea acestui contract de finanțare reprezintă încununarea unei munci asidue de câteva luni. Întrăm în rând cu lumea și demarăm, astfel, primul proiect pentru realizarea rețelei de apă potabilă. Este un moment important, un început bun care va crea condiții mai bune pentru fiecare dintre noi.”, ne-a declarat primarul Andreica. „Implementarea proiectului va însemna 24 de luni de șantier. Sperăm să nu avem contestații la licitație și să pornim lucrările din primăvara acestui an. Suntem pe drumul cel bun. Avem noi proiecte pe care le pregătim pentru comunitatea noastră.”

Înființarea sistemului de apă potabilă în comuna Râșca este primul proiect major al primarului Ionuț Andreica, ce și-a propus să pună la punct nu doar rețeaua de apă, ci și rețeaua de drumuri locale, infrastrctura de canalizare și gaz natural fiind alte două priorități pe agenda de lucru.

Noul proiect, în valoare de 14 milioane de lei, va permite amenajarea unui rețele de 20 de kilometri, adică o treime din proiectul general, ce prevede 62 de kilometri, cât va avea întreaga rețea din comună.

Pentru această etapă sunt prevăzute, la partea tehnică, investițiile prevăd montarea mai multor stații de pompare, rezervoare de stocare și stația de captare.

Apa va fi extrasă de la mare adâncime, dintr-un puț ce va fi forat în spatele mănăstirii Râșca, unde specialiștii au găsit debitul cel mai ridicat și resursele necesare de apă.

Rețeaua de apă, pe cei 20 de kilometri lungime, va acoperi satul Râșca, centru și deal, cât și satul Jahalia.

În urma acestei investiții vor beneficia de apă potabilă 2.000 dintre cei 5.200 de locuitori ai comunei Râșca.

Pe viitoarele proiecte de extindere vor intra și celelalte sate componente, Dumbrăveni, Buda, Slătioara.

Edilul Ionuț Andreica a sublinita faptul că un alt proiect important, cel pentru amenjarea rețelei de canalizare, este finalizat, și este depus pentru obținerea finanțării.

Vor fi amenajați 62 de kilometri de rețea pentru apa menajeră și pluvială, ce va cuprinde toate gospodăriile din localitate.

ȘTIRI