Primăria Fălticeni va contracta un credit de 18,8 milioane lei pentru achiziția aparaturii noului spitalActualitate

Primăria Fălticeni va contracta un credit de 18,8 milioane lei pentru achiziția aparaturii noului spital

       Accesări: 1615

Autoritățile locale schimbă macazul în privința celui mai important obiectiv din municipiu. Sătulă să aștepte banii promiși de Ministerul Sănătății pentru noul spital, administrația fălticeneană a decis să apeleze la o sursă de finanțare sigură și rapidă. Primăria va contracta de pe piața bancară un credit de 18,8 milioane de lei pentru achiziționarea aparaturii necesare dotării tuturor secțiilor și compartimentelor.

Noul spital, cu tot cu cele trei scări de urgență este finalizat din decembrie 2019, în timp ce lucrările la clădire sunt încheiate din vara anului 2018.

Primarul Cătălin Coman a lăsat să se înțeleagă faptul că și-a pierdut răbdarea așteptând un răspuns clar de la Ministerului Sănătății.

Conducerea spitalului și autoritățile locale au trimis numeroase adrese la minister în care au solicitat continuarea finanțării spitalului pentru dotările medicale, însă nici până astăzi nu au primit un răspuns.

Bani cu porția pentru spital

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, sosea pe 24 martie la Fălticeni, în calitate de secretar de stat, pentru a vedea noua clădire medicală și afirma la finalul vizitei că este de acord finanțarea și sprijinirea unităților care au nevoie de aparatură. Numai că a doua zi, ajuns la București, Nelu Tătaru, a fost instalat în funcția de ministru, iar cele declarate presei la Fălticeni arată că de la zis până la făcut, de semnat fila de buget pentru finanțare, este cale atât de lungă.

Abia câteva săptămâni mai târziu, Ministerul Sănătății a trimis o tranșă de doar 5 milioane de lei din cele 24 de milioane cât are nevoie spitalul, în condițiile în care licitațiile sunt încheiate încă din toamna anului trecut.

Pentru restul de 19 milioane de lei s-a așezat o tăcere mormântală.

Între timp, Guvernul României ridică avioane și elicoptere la sol pentru a arunca flori peste Spitalul Județean de Urgență Suceava, dar nu își permite să aloce fonduri pentru deschiderea celui mai nou spital din regiunea Moldovei, un spital aflat într-o zonă cu o populație de peste 150.000 de locuitori.

La sfârșitul lunii mai, același Guvern anunța că va fi aloca de la fondul de rezervă 150 de milioane de lei pentru achiziția de măști de protecție pentru persoanele defavorizate, deși farmaciile și magazinele sunt pline cu astfel de produse care se vând la un preț de 2-3 lei bucata.

Cătălin Coman vrea ca spitalul să fie deschis anul acesta

Lipsa de comunicare din partea Ministerului Sănătății, condus de Nelu Tătăru, l-a determinat pe primarul municipiului Fălticeni să ia o decizie pe care a catalogat-o drept „curajoasă”.

La sfârșitul lunii iunie el a inițiat un proiect de hotărâre prin care Primăria Municipiului Fălticeni va contracta un credit de 30 de milioane de lei, din care 18,8 milioane pentru achiziția de aparatură medicală modernă pentru noul spital. Documentul a fost supus dezbaterii în Consiliul Local, aleșii votând în unanimitate proiectul.

Ambiția și principalul obiectiv al primarului Cătălin Coman este de a deschide noul spital în decursul acestui an.

După contractarea împrumutului bancar, furnizorii de aparatură medicală vor primii banii, iar echipamentele vor intra în dotarea spitalului.

A fost cea mai importantă hotărâre din această ședință, o hotărâre curajoasă, extrem de importantă pentru Fălticeni și pentru viitorul municipiului. Am luat decizia de a contracta un credit. Primăria Fălticeni prin Consiliul Local va contracta acest credit, iar suma va fi folosită pentru achiziționarea de dotări și echipamente medicale. Vorbim de dotările și echipamentele medicale pentru care așteptăm de opt luni banii de la Guvernul României și Ministerul Sănătății”, a explicat primarul Cătălin Coman în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Avem un spital pe care trebuie să-l punem la dispoziția oamenilor în cel mai scurt timp. Am finalizat partea de construcție, de racord la utilități, achiziția dotărilor nemedicale. Am finalizat construirea scărilor de incendiu pe care legislația schimbată ISU ne-a obligat să le facem. Am făcut toate demersurile necesare în vederea achiziției de dotări medicale”,

Cătălin Coman a subliniat faptul că noul spital a fost subiect de campanie electorală pentru toți candidații, la Primăria Fălticeni, la Consiliul Local și Consiliul Județean, din 1991 încoace.

Edilul a precizat că împrumutul bancar este singura soluție la îndemână pentru a plăti aparatura medicală licitată, acum opt luni în urmă, atâta vreme cât Ministerul Sănătății nu dă semne că ar vrea să continue finanțarea spitalului.

Imagini din secțiile noului spital

ȘTIRI