Primăria Comunei Slatina va organiza pe 27 decembrie Festivalul de datini și obiceiuri de iarnăRural

Primăria Comunei Slatina va organiza pe 27 decembrie Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă

       Accesări: 2752

Decembrie readuce în atenție frumusețea și unicitatea tradițiilor străbune. După un an de pauză, festivalul de datini și obiceiuri din Comuna Slatina revine în calendarul manifestărilor locale. Primarul Vlăduț Gherman anunță reluarea evenimentului, dar și programul acestuia.

Festivalul se va desfășura, ca și în anii precedenți, pe 27 decembrie, în lunca Mânăstirii Slatina.

Manifestarea promovează tradițiile din perioada sărbătorilor de iarnă și aduce în atenție cetele de colindători, mascații și ansamblurile de datini și obiceiuri,

Evenimentul se va desfășura în Lunca Mănăstirii Slatina, începând cu ora 13.00.

Spectacolul reunește formații de tineri și grupuri de copii din satele Herla, Găinești și Slatina, dar și invitați din localități precum Baia, Dolhești, Valea Moldovei și Mălini.

Mahanu Design

„Suntem încântați să-i anunțăm pe consătenii noștri faptul că vom avea, din nou, festivalul datinilor de iarnă. Toată lumea îl așteaptă, cu toții vrem să promovăm obiceiurile frumoase din această perioadă.”, a explicat primarul Vlăduț Gherman. „Noi ne-am pregătit cum se cuvine pentru acest eveniment și așteptăm cât mai mult lume alături de noi. Îi așteptăm cu drag și pe toți invitații, fie că sunt de-ai locului, fie că sunt din vecini sau mai de la depărtare. Va fi un eveniment frumos de care ne vom bucura cu toții.”

Edilul speră că vremea va fi bună, pentru că sub aspect epidemiologic totul este bine: comuna Slatina nu are cazuri de coronavirus.

În cadrul festivalului vor evolua și tinere talente locale ce fac parte din ansamblul „Izvor de Slatină”, îndrumat de profesoara Oana Șorodoc, care în vara acestui an a participat la un festival internațional organizat peste hotare.

Urșii, caprele, dobașii și vânătorii vor fi aduși de mascați care vor interpreta „Jocul cel Mare”, una dintre cele mai vechi și reprezentative tradiții de Anul Nou pentru slătineni.

La fel de cunoscut pentru localnici este și Jianul de la Găinești, cu o suită de scenete amuzante, dar și pline de tâlc.

Festivalul „Datini și tradiții la Slatina” este organizat de Primăria și Consiliul Local Slatina în parteneriat cu școlile din Slatina, Găinești și Herla.

ȘTIRI