Premieră în mediul rural. Elevii Școlii ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii fac ora de sport pe biciclete staționareEducație

Premieră în mediul rural. Elevii Școlii ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii fac ora de sport pe biciclete staționare

       Accesări: 1234

Surpriză frumoasă la început de an. Elevii Școlii Gimnaziale ”Constantin Blănaru” au primit vești bune odată cu reînceperea cursurilor. Echipamente moderne au ajuns în dotarea sălii de sport, în contextul diversificării și dinamizării orelor de educație fizică.

Este vorba despre 10 biciclete staționare care vor aduce beneficii importante pentru sănătatea copiilor.
Inițiativa aparține directoarei Maria Verdeș, care s-a inspirat din proiectele de succes ale unor școli din străinătate care oferă astfel de echipamente elevilor care pot practica ciclismul în sală.

La nivelul zonei Fălticeni este o premieră, iar demersul completează dorința profesorilor de sport ai școlii din comuna Cornu Luncii, care au spus cu mână pe inimă că ”au așteptat să împlinească 50 de ani pentru a desfășura orele de educație fizică în așa condiții”.

Directoarea școlii spune că s-a convins de utilitatea echipamentelor, în urma vizitării unor școli europene care au modelat ideea de „școală ca afară” ce începe să prindă contur și la Cornu Luncii.

„Am avut șansa de a vizita instituții școlare europene în cadrul unui program Erasmus și am remarcat că unele dintre acestea aveau astfel de echipamente în dotare. Și la grădinițe existau 2-3 biciclete de acest tip, pentru preșcolarii hiperactivi. Pe lângă această experiență, am descoperit ale școli care au ales astfel de dotări, aspecte ce mi-au întărit ideea de a încerca, cu pași mărunți, să transformăm școala noastră într-o „școală ca afară”., a explicat Maria Verdeș. „De aici mă duc cu gândul că, după ce vom avea o sală de sport conformă, sala de acum să devină un loc de descărcare emoțională a celor implicați în actul învățării, de relaxare și de confort socio-emoțional. Mă gândesc că ar fi frumos ca sală acesta să poarte numele unui sportiv renumit al localității”.

Bicicletele staționare completează dotările existente și infrastructura dedicată orelor de educație fizică și sport.

La acest capitol Școala Gimnazială „Constantin Blănaru” dispune de două terenuri de sport neacoperite, unul cu suprafață artificială, celălalt cu gazon, dar în anotimpurile reci sau atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile desfășurării activităților fizice în aer liber, profesorii caută să ofere elevilor alternative la fel sănătoase și antrenante.

Unitatea de învățământ mai are o sală de sport în clădirea școlii, de mici dimensiuni, motiv pentru care directoarea Maria Verdeș s-a gândit, în mod pragmatic, la diversificarea activităților fizice pe timpul iernii, ajungându-se astfel la achiziționarea celor 10 biciclete.

S-a urmărit ca și elevii de la Cornu Luncii să beneficieze de condiții bune în desfășurarea orelor de educație fizică și sport, așa cum se întâmplă cu colegii lor de la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare, structură a Școlii Gimnaziale ”Constantin Blănaru”, unde există o sală de sport acoperită, realizată prin fonduri europene.

Prin acest gest, conducerea școlii încurajează un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare și exercițiu fizic, încercând să dea prioritate nevoile reale ale unei dezvoltări complete și armonioase ale elevilor instituției.

Maria Verdeș și colegii profesori mizează în continuare pe buna colaborare cu autoritățile locale, cu familiile elevilor, cu partenerii actuali și, de ce nu, cu cei viitori, interesați de a se implica în astfel de proiecte de dezvoltare ale școlilor din mediul rural și nu numai.

ȘTIRI