Popas al unui profesor de la Colegiul „Nicu Gane” în Valea Verde. Contact cu educația preventivă pentru adolescențiEducație

Popas al unui profesor de la Colegiul „Nicu Gane” în Valea Verde. Contact cu educația preventivă pentru adolescenți

       Accesări: 958

Educația, în toate formele ei, este un factor cheie pentru tânăra generație. Dezvoltarea acesteia presupune și se materializează prin idei, atitudini, valorizare și relaționare. Profesorii sunt cei care modelează caracterul adolescenților și îi pot ajuta să evolueze pozitiv, așa cum și profesorii își dezvoltă noi abilități, își extind permanent universul cunoștințelor pentru a deveni mai buni.

Un curs inedit, finanțat ca proiect Erasmus, ce pune în lumină toate aceste aspecte, s-a desfășurat în perioada 15 – 23 mai, într-un spațiu de poveste numit Valea Verde (județul Alba).

Temele acestuia au fost abordate de ingeniosul Beniamin-Viorel Branzas, un om multilateral, care știe de toate, ajutat de ”mâna lui dreaptă”, tânăra Anamaria Manolescu și de la fel de tânărul și descurcărețul Bogdan Pater.

Cursul de formare, cu titlul ”Healthy Me, Healthy You(th)”, s-a dovedit foarte util, captivant și relevant în contextul actualelor provocări pe care societatea le lansează la adresa adolescenților.

Profesoara Primăvara Bența, de la Colegiul Național „Nicu Gane”, s-a aflat printre cei 11 participanți, patru români, trei letonieni și patru turci care au beneficiat de un bagaj de cunoștințe important în contextul dezvoltării personale, ce va fi utilizat în relația cu elevii.

Mahanu Design

Un curs intens despre educația preventivă pentru adolescenți, gestionarea adicțiilor, și relații sănătoase, prin intermediul căruia s-au conturat noi, interesante și frumoase experiențe.

Formatorul Benny este profesorul perfect! Așa îl etichetează profesorul Colegiului Național „Nicu Gane”, care, alături de ceilalți cursanți au învățat elemente cheie care pot fi aplicate cu succes.

În cadrul cursului au fost folosite folosit metode și strategii de educație non-formală, centrate pe formarea de competențe: spargerea gheții, team building, brainstorming, introspecție, reflecție, joc de rol, avatarizare, pozitivare, creare de scenarii.

Un aspect important l-a constituit verificarea dispoziția cursanților și înțelegerea noțiunilor implementate.

Timp de 12 ore sau chiar mai mult de atât, beneficiarii au fost implicați în diverse activități, de la autogospodărire până la energizarea de dimineață și cea de seară, realizarea jurnalului zilei sau responsabilități privind gestionarea materialelor.

Cursul de educație preventivă pentru adolescenți s-a dovedit o experiență unică, un amalgam de cunoștințe prețioase pentru fiecare participant.

Au fost patru sesiuni de lucru în primele cinci zile de predare, două zile fiind rezervate celor proaspăt instruiți, care au trebuit să conceapă și să susțină, la rândul lor, câte un atelier de lucru în care să aplice noțiunile învățate, acesta fiind discutat și evaluat ulterior.

Momentele de relaxare s-au intercalat în programul cursului de formare desfășurat prin proiectul Erasmus.

Serile au fost dedicate filmelor și documentarelor, iar fiecare din cele trei țări participante și-au prezentat elementele din cultura și identitatea națională.

Cursanții au fost invitați la mișcare în aer liber, pașii acestora fiind purtați prin locuri încântătoare, drumeții în împrejurimi, una dintre cele mai frumoase experiențe fiind călătoria prin satele abandonate din Munții Apuseni.

ȘTIRI