Piața Nada Florilor va fi redeschisă în luna augustExclusiv

Piața Nada Florilor va fi redeschisă în luna august

       Accesări: 4977

Un alt proiect de investiții din municipiu va fi încheiat în curând. Piața „Nada Florilor” este în reabilitare capitală de 10 luni, fondurile pentru execuția lucrărilor fiind asigurate din bugetul local. Au fost alocate aproximativ 3 milioane de lei pentru refacerea esplanadei din centrul orașului, inaugurată pe 1 mai 1985.

Lucrările de reabilitare sunt primele de acest gen din ultimii 35 de ani.

Stadiul actual execuției este de 95% din proiect, finalizarea acestuia fiind prevăzută prin contract în septembrie 2020.

Piața se redeschide în luna august

Piața „Nada Florilor” va fi redeschisă în luna august, după cum afirmă antreprenorul Florin Buhă, administratorul firmei Vamastone, cea care se ocupă de modernizarea acestui obiectiv din Fălticeni.

Esplanada este placată integral cu piatră de Vama, la fel ca și zona din preajma Catedralei „Învierea Domnului”, și va avea o serie elementele noi care vor contura un aspect plăcut.

„Ne apropiem de finalizarea lucrărilor la Piața „Nada Florilor”. La momentul de față suntem la un grad de execuție de 95% din proiect.”, ne-a declarat Florin Buhă. „Eu estimez că în prima jumătate a lunii august piața va fi redeschisă. Lucrările erau gata acum, dar am avut perioada de pandemie când am avut pe șantier doar câte cinci muncitori. Mai sunt unele detalii și elemente de montat, iar peste câteva zile încheiem partea de placare. Piața va fi foarte frumoasă și cred că fălticenenii abia așteaptă să se reîntâlnească aici cu prietenii.”

Echipamente noi pentru fântânile arteziene

Proiectul prevede câteva schimbări față de aspectul inițial al pieței, care după reabilitare va avea noi jardiniere, două alei șerpuite, poziționate printre scări, și spații verzi reconfigurate.

Esplanada „Nada Florilor” va avea și un nou sistem de iluminat.

Două noi fântâni arteziene au fost construite în locul celei actuale. Sistemele pentru funcționarea acestora vor fi aduse în cursul acestei săptămâni.

Zilele viitoare urmează să fie aduse băncile și stâlpii de iluminat.

În ceea ce privește activitatea de placare cu piatră, pe platoul central au mai rămas de amenajat doar 150 metri pătrați, după care muncitorii vor trece la partea de finisaje și detalii.

Piatra cu care este pavată piața urmează să fie tratate cu o soluție specială pentru impermeabilizare.

Monumentul eroilor este reabilitat

Odată cu lucrările de modernizare ale pieței este refăcut și monumentul închinat eroilor căzuți în războiul de independență și în cele două conflagrații mondiale. Construcția este reabilitată de aceeași firmă, după ce spațiu din preajmă a fost finalizat.

Monumentul a intrat în reparații de câteva zile, după care va fi placat cu piatră de carieră.

După redeschiderea Pieței „Nada Florilor” un singur obiectiv va necesita reparații capitale. Ceasul Global, simbolul Fălticeniului de 35 ani, urmează să fie reabilitat tehnic și estetic.

Autoritățile locale au discutat cu o firmă specializată din Austria interesată de acest proiect, care ar putea fi finanțat cu fonduri de la bugetul local.

ȘTIRI