Parlamentarii au votat: toate piețele rămân deschise!Actualitate

Parlamentarii au votat: toate piețele rămân deschise!

       Accesări: 2238

Schimbare importantă pentru micii comercianți: toate piețele rămân deschise la nivel național! Deputații au decis astăzi, 10 noiembrie, ca pe durata stării de alertă piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Legea, care conține și amendamentul propus de Marcel Ciolacu și Daniel Zamfir, a fost votată cu 173 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 93 de abțineri.

Guvernul a decis închiderea piețelor prin hotărârea de guvern, adoptată la sfârșitul săptămânii trecute.

Deputații PMP, USR și PSD sunt de părere că piețele trebuie redeschise, votul acestora fiind unul pentru „revenirea la normalitate”.

„Trebuie să redeschidem și piețele în spații închise din hale”. spune Lorand Balint Magyar, conform Mediafax. „Considerăm că nu e normal ca supermarketurile rămân deschise, piețele de tip hală să fie închise. Considerăm că revenim la normalitate”.

Social-democrații susțin că închiderea piețelor a fost o măsură „aberantă”.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Daniel Suciu afirmă că liberalii au votat în comisii amendamentul PSD pentru redeschiderea piețelor.

„Guvernul PNL vine şi spune că închide pieţele, iar parlamentarii PNL astăzi au votat în comisie împotriva acestei decizii. Cred că este cel mai bun lucru pe care puteaţi să-l faceţi, pentru că o asemenea măsură este aberantă, o prostie.”, spune Daniel Suciu (PSD). Pieţele pentru producătorii români trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi prevenţie.”

Liberalul Florin Roman, liderul deputaților PNL, susține că piețele sunt închise acolo unde sunt primari PSD, precizând că astăzi, în comisie, s-a votat o ordonanță care are „foarte multe lucruri bune”.

„E adevărat, se închid piețe. Aceste piețe sunt închise acolo unde sunt primari ai PSD. Se repetă același scenariu din perioada stării de urgență, când foarte mulți primari PSD au ținut acele piețe în aer liber închise. PSD politizează absolut orice. PSD, cel care plânge de mila oamenilor, este același PSD vechi, condus de Liviu Dragnea, care a alungat românii din țară. acum mimează o anumită grijă față de românul de rând. Sunt aceeași pesediști care v-au bătut în stradă i v-au alungat din țară.”, a declarat Florin Roman (PNL). „Oameni buni, nu vă lăsați mințiți de aceeași pesediști. Azi colegii au votat la comisie o ordonanță care are foarte multe lucruri bune. Așa cum ne-a obișnuit, PSD intervine pe ordonanțele de urgență și le modifică. Ceea ce se întâmplă este un joc politic, de campanie, ieftin”.

Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat că închiderea piețelor a fost „pripită și nejustificată”.

Măsura închiderii pieţelor este pripită. Pieţele şi vânzarea de hrană au rămas deschise în toate ţările. USR nu este de acord cu închiderea pieţelor, dar ce treabă au bâlciurile şi talciocurile cu vânzarea de hrană?”, s-a arătat contrariat Cătălin Drulă (USR). „Articolul spune că bâlciurile şi talciocurile nu pot fi închise niciodată. Această măsură este neconstituţională, este lipită la o lege pe alt subiect”.

Deputatul Petru Movilă consideră că activitățile economice trebuie tratate la fel și că trebuie să existe o singură regulă pentru toți.

„Suntem într-o situaţie ieşită din comun. Se încearcă legiferarea pentru sectoare economice. PMP crede că trebuie să existe o singură regulă pentru toţi, fie că vorbim de mall-uri, de pieţe, de biserici, oboare, bâlciuri”, a declarat Pentru Movilă (PMP). „Faptul că se încearcă legiferarea pe secvenţe de activitate este grav, activităţile economice trebuie tratate la fel. Autorităţile locale trebuie să reglementeze local acolo unde sunt situaţii”.

Camera Deputaţilor este for decizional. Proiectul de lege va fi înaintat pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis.

ȘTIRI