Ordin de protecție emis de polițiștii din Dolhasca împotriva unui bărbat care și-a amenințat soția și copiiiRural

Ordin de protecție emis de polițiștii din Dolhasca împotriva unui bărbat care și-a amenințat soția și copiii

       Accesări: 529

Modificările legislative survenite în urmă cu aproximativ un an, le permit poliţiştilor care intervin la cazuri de violență domestică să emită, după analizarea situației, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima să nu va mai fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecție provizoriu se emite dacă polițiștii constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În cursul zilei vineri, 22 noiembrie, polițiștii suceveni au emis trei ordine provizorii de protecție împotriva unor persoane din comuna Voitinel, municipiul Rădăuți și orașul Dolhasca, care nu au înțeles să asigure un climat familial civilizat și optim dezvoltării copiilor.

Dacă în primele două cazuri vorbim de bărbați care au recurs la violențe fizice asupra soțiilor, în cazul de la Dolhasca o femeie a fost nevoită să-și părăsească locuința, împreună cu cei doi copii, în urma amenințărilor telefonice venite din partea soțului.

La ora 14:25, Poliția Orașului Dolhasca a fost sesizată despre faptul că o femeie, în vârstă de 34 ani, din localitate, a fost amenințată cu acte de violență de către soțul său, în vârstă de 37 ani. Femeia a părăsit locuința comună împreună cu cei doi copii minori ai săi.

Alma Clinic - Clinica Suceava si Falticeni
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Cu o zi înainte, bărbatul, pe fondul băuturilor alcoolice și sub imperiul nervilor, aflându-se la muncă, l-a apelat pe fiul său minor, de 13 ani. I-a spus acestuia să părăsească locuința comună împreună cu mama și sora sa, iar dacă nu pleacă de acasă până se întoarce de la muncă îi va agresa.

În această situație, de frică, femeia împreună cu minorii au părăsit domiciliul comun.

 Sâmbătă, polițiștii au emis împotriva bărbatului un ordin de protecție provizoriu pe o durată de 5 zile, iar femeia și minorii au fost reintegrați în locuința comună.

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”violență în familie” ce urmează a fi instrumentat prin cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

ȘTIRI