Accesări: 2882

Un nou capitol se deschide pentru cea mai importantă investiție din municipiu. Singura unitate medicală nefuncțională din România, care de aproape doi ani stă cu lacătul pe ușă, începe să primească primele dotări moderne. Echipamentele pentru noul spital din Fălticeni au rămas o problemă nerezolvată care ține practic pe loc deschiderea acestui obiectiv.

Câteva dintre dotări, din primul lot comandat, au ajuns la noul spital, iar altele urmează să fie livrate spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Echipamentele au fost achiziționate din cei 4,35 milioane de lei trimiși în luna aprilie de Ministerul Sănătății și alți 435.000 de lei direcționați din bugetul local de către Primăria Municipiului Fălticeni.

Vlad Morariu, managerul unității medicale, afirmă că de la nivelul conducerii spitalului s-au făcut noi solicitări la Ministerul Sănătății privind continuarea finanțării pentru achiziția aparaturii medicale însă, până acum, nu a primit niciun răspuns.

„Am discutat cu furnizorii noștri de echipamente și avem promisiunea că majoritatea echipamentelor vor ajunge la sfârșitul lunii acesteia.

O parte dintre acestea deja au fost aduse, iar alte dotări urmează să ajungă.”, ne-a declarat managerul Vlad Morariu.

„Unele dintre dotări sunt fabricate în spațiul extracomunitar european, iar acestea vor fi livrate prin câteva transporturi în lunile mai și iunie.

Noi am continuat să solicităm fonduri pentru aparatura spitalului și sper ca Ministerul Sănătății să fie receptiv, mai ales că ministrul Nelu Tătaru cunoaște foarte bine situația de la Fălticeni.

Cu cât primim mai repede finanțarea solicitată, cu atât va fi mai bine pentru că doar având aparatura completă putem deschide noul spital.”

Manager Vlad Morariu

Ce dotări sunt așteptate până la sfârșitul lunii mai

Cei 4,78 milioane de lei aparatură pentru zona de sterilizare, 250 de paturi pentru tot spitalul și un echipament de radiologie.

Astăzi au ajuns două mașini de spălat pentru stația de sterilizare. Săptămâna viitoare vor fi livrate din Danemarca un set de autoclave (cuptoare de sterilizare pentru instrumentarul medical).

Paturile speciale pentru CPU (Compartimentul Primiri Urgențe) și ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) au fost comandate din S.U.A. și vor ajunge până la sfârșitul lunii mai.

În privința paturilor chirurgicale și a celor pentru copii și nou-născuți, acestea tip de echipamente vor fi aduse cu mai multe transporturi, tot din străinătate. Livrările vor fi finalizate în luna iunie, producția și exporturile fiind oprite până de curând.

Necesarul de paturi se ridică la 250 de bucăți.

Aparatul de radiologie, produs în Italia, va fi livrat tot spre sfârșitul lunii mai.

Pentru deschiderea noului spital mai este nevoie de suma de 19,2 milioane de lei. Managerul unității medicale spune că va continua demersurile privind obținerea finanțării integrale, în speranța că de la Ministerul Sănătății vor fi obținute răspunsuri favorabile.

ȘTIRI