Accesări: 1393

Schimbări în legislație. Autoritățile au modificat ordinul comun privind funcționarea școlilor, ca urmare a reducerii perioadei de carantină. Potrivit noului document, trecerea la predarea cursurilor de la distanță (online) a claselor, grupelor sau școlilor, integral, la apariția cazurilor de coronavirus se va face pentru timp de cinci zile în loc de zece, cum este în prezent.

Contacții direcți ai unor cazuri confirmate vor fi carantinați timp de cinci zile.

Cu alte cuvinte, ordinul comun cu regulile pentru școli va fi modificat pentru a adapta la noile condiții și situația din școli. Este vorba despre reducerea perioadei de carantină, stabilită acum la cinci zile pentru vaccinați și nevaccinați.

Carantinarea a fost decisă, din 17 ianuarie 2022, pentru o perioadă de cinci zile în cazul elevilor vaccinați sau care au trecut prin boală și pentru 10 zile pentru cei nevaccinați.

Noile reguli din ordinul comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății au fost publicate marți, 1 februarie, în Monitorul Oficial.

Mahanu Design
Livrare Pizza, Kebab - Falticeni

Noile reguli din școli și grădinițe

  • La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 5 zile, începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ.
  • La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 5 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărâre a CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
  • Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora a/au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați timp de 5 zile. Preșcolarii/Elevii aflați în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 nu sunt considerați suspecți de a fi infectați sau purtători ai unui agent înalt patogen și nu li se aplică măsura de carantină.

Noile reguli în cazul unui elev/preșcolar depistat pozitiv

  • În situația în care în urma testării cu test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, rezultatul este pozitiv, se aplică dispozițiile protocolului privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.
  • Preșcolarul/Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.
  • Preșcolarul/Elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau NAAT/RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 7 zile, pentru cei care nu sunt vaccinați cu schemă completă și pentru cei trecuți prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv după 5 zile, pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în perioada ultimelor 90 de zile, de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

ȘTIRI