Municipiul Fălticeni are trei noi proiecte aprobate pentru finanțare. Investiții cifrate la 5,5 milioane de leiLocal

Municipiul Fălticeni are trei noi proiecte aprobate pentru finanțare. Investiții cifrate la 5,5 milioane de lei

       Accesări: 1415

Eficiența energetică este un obiectiv prioritar la nivel local. Trei noi proiecte din acest domeniu au fost aprobate recent pentru Municipiul Fălticeni. Contractele de finanțare au fost semnate joi, 16 martie, de primarul Cătălin Coman și Laurențiu Neculăescu, președintele Administrației Fondului de Mediu.

Investițiile urmează să fie derulate în cursul acestui an, după încheierea procedurilor de licitație pentru lucrări.

Cele trei proiecte vizează sporirea eficienței energetice pentru Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” (corpul A), Internatul Colegiului Național „Nicu Gane” (corpul B), și Primărie (corpul B).

Valoarea finanțării se ridică la 5,5 milioane de lei.

Depuse la AFM (Administrația Fondului de Mediu), în urmă cu doi-trei ani, proiectele au primit în bloc undă verde, primarul Coman arătând că așteptarea și eforturile au meritat pe deplin.

„Sunt proiecte depuse de ceva vreme, care au au ajuns la nivelul de maturitate corespunzător, pentru a putea semna contractul de finanțare. Ne bucură faptul că din trei proiecte de puse, toate trei au fost aprobate pentru finanțare.”, a explicat primarul Cătălin Coman. „Ieri, 16 martie, am semnat electronic, contractele de finanțare. Avem autorizațiile de construire emise. Cea mai mare atenție va fi acordată școlii, unde avem un proiect de anvergură. Prin creșterea eficienței energetice vom reuși scăderea costurilor de întreținere la utilități.”

Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” – 2,57 milioane lei

Proiectul pentru eficientizarea energetică a Școala Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” este și cel mai amplu dintre toate.

Corpul A urmează să fie anvelopat la exterior cu materiale ce asigură un transfer termic scăzut.

Tâmplăria exterioară și interioară va fi înlocuită, la fel și instalația termică și electrică. Clădirea beneficia de sisteme de ultimă generație pentru captarea energiei solare pentru transformarea acesteia în energie termică și electrică.

În același proiect este prevăzut ca subsolul să fie izolat termic.

Investițiile mai vizează montarea de pompe de căldură și panouri fotovoltaice.

Un proiect de investiții similar s-a derulat la Școala „Ioan Ciurea”.

Scopul este creșterea confortului termic și scăderea consumului de energie electrică și gaz natural prin utilizarea resurselor existente în natură.

Primarul Cătălin Coman spune că proiectul de investiții va fi derulat în vara acestui an, pentru a nu afecta procesul educativ.

Cămin internat Colegiul Național „Nicu Gane” – 1,02 milioane lei

Fostul vestiar al Stadionului „Nada Florilor” a fost transferat anul trecut către Colegiul Național „Nicu Gane”. Clădirea este acum internat școlar.

Parterul clădirii va avea săli de pregătire, vestiare și grupuri pentru elevii sportivi, iar la primul etaj vor fi amenajate camere pentru cazare.

Aici vor fi cazați elevii de la Colegiul Național „Nicu Gane”, cât și cei de la secția canotaj.

Clădirea va fi recompartimentată, instalații termice și electrice vor fi schimbate, iar pereții vor fi anvelopați cu materiale care vor asigura eficiență termică ridicată.

Și aici vor fi instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, subsolul va fi izolat termic, iar acoperișul va fi modernizat.

Clădirea Primăriei – 1,8 milioane lei

Clădirea Primăriei Fălticeni va fi reabiliată prin două proiecte.

Clădirea principală, de patrimoniu, va fi complet renovată și modernizată printr-un proiect de 20 de milioane de lei, iar clădirea corpului B, unde a funcționat Judecătoria, va fi reabilitată energetic cu fonduri de la AFM.

Finanțarea lucrărilor la Corpul B este de 1,8 milioane de lei.

Cele două clădiri vor fi aliniate estetic și vor beneficia de lucrări la fațade și interioare.

Pentru eficiență energetică maximă vor fi instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, subsolul va fi izolat termic. Acoperișul va fi schimbat, la fel și tâmplăria, instalațiile termice și electrice.

Primarul Cătălin Coman mai spune că proiectele au toate avizele necesare și urmează ca licitațiile să fie deschise pentru atribuirea lucrărilor. Edilul municipiului Fălticeni conchide că echipa din primărie este eficientă reușind să atragă investiții pentru modernizarea mai multor obiective din fonduri europene și guvernamentale.

La cele trei noi proiecte, finanțarea este asigurată în proporție de 90% de AFM, respectiv 5.000.000 lei, și de 10% de Primăria Municipiului Fălticeni, adică 500.000 de lei.

ȘTIRI