Misiune pirotehnică în poligonul de la Bogata. Peste 800 de elemente de muniție au fost distruseLocal

Misiune pirotehnică în poligonul de la Bogata. Peste 800 de elemente de muniție au fost distruse

       Accesări: 1005

Misiune pirotehnică dusă la bun sfârșit. Specialiștii ISU Suceava au organizat o ședință de distrugere a muniției asanate de pe teritoriul județului Suceava. Acțiunea s-a desfășura recent în poligonul de la marginea satului Bogata.

Au fost distruse 875 de elemente de muniție, dintre care bombe explozive de aruncător și proiectile de artilerie, de diferite calibre, lovitură antitanc, mină antipersonal, muniție de infanterie și alte elemente de muniție.

Elementele de muniție proveneau din cele două Războaie Mondiale, unele dintre ele fiind în perfectă stare de funcționare. Toate au fost găsite în diferite zone ale județului.

Misiunea de distrugere s-a desfășurat cu profesionalism, fără a pune în pericol vieți omenești sau bunuri materiale.

Pirotehniștii au fost sprijiniți de către un echipaj de jandarmi și agenți de la Poliția Rutieră și de la Poliția Baia, precum și de către lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Baia.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava face cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie.

Pirotehniștii suceveni au atrag atenția că sunt interzise atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe.

Populaţia trebuie să cunoască și faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor. executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, executarea unor lucrări funciare, circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim.

Orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

Persoanele vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate.

ȘTIRI